Samenwerking databanken

10 april 2008
Nieuws | | Filantropie

AMSTELVEEN (10 april) - Deze week maakten Stichting GeefGratis en Stichting Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) bekend dat zij nauw zullen gaan samenwerken. Zo zullen beide organisaties een koppeling tussen elkaars databanken tot stand brengen. Op welke manieren spinnen goede doelen hier garen bij? FM vroeg het aan Viola Lindeboom, projectmanager bij CIGD.


Hoe zal de samenwerking er concreet uit gaan zien?

 


Lindeboom: "Beide organisaties gaan elkaar continue toegang tot de beide databanken verschaffen. Dat levert ons wederzijds voordeel op. GeefGratis heeft in haar systeem maar een beperkt aantal gegevens per doel opgenomen. De overige informatie kunnen ze bij onze databank inlezen. Deze informatie zal vervolgens door GeefGratis op zes van haar websites geplaatst worden. Wij halen bij ons ontbrekende info weer bij GeefGratis, dat bijvoorbeeld sterk is zaken als kvk-nummers. Door de synchronisatie kan de online donatiemodule van GeefGratis nu ook op websites geplaatst worden waar de CIGD Goede Doelen Zoek en Vergelijkingsmodule is geplaatst."

 


Hoeveel doelen zitten er in jullie databank en hoeveel in die van GeefGratis?

 


Lindeboom: "GeefGratis heeft er 1250, in ons systeem zitten er 2888. Dat is overigens continu in beweging. We zullen een aantal doelen die niet meer bestaan de komende tijd verwijderen. Aan de andere kant zijn er elke dag weer nieuwe aanmelders."

 


Strekt de samenwerking zich ook uit tot het samen benaderen van goede doelen in het kader van het actualiseren en uitbreiden van de databanken?

 


Lindeboom: "De dataverzameling zullen wij op ons nemen. Wij zijn de partij die goede doelen actief benadert, bij GeefGratis moeten doelen zich zelf melden. In die zin worden fondsen dus niet dubbel aangeschreven. De komende maanden gaan we flink inzetten op het uitbreiden van onze databank."

 


Op welke manier hebben goede doelen baat bij jullie samenwerking?

 


Lindeboom: "In de eerste plaats zorgen we ervoor dat er een betere afstemming komt. Goede doelen zullen niet door twee organisaties worden benaderd en alle informatie wordt geuniformiseerd. Een tweede voordeel is de efficiencyslag die we maken, en de kostenbesparing die daaruit voorvloeit. Wij leveren onze data in licentie aan gebruikers. De website Independer.nl maakt bijvoorbeeld gebruik van onze Zoek en Vergelijk-module. De tarieven voor deze licenties kunnen dankzij toegenomen efficiency naar beneden. Dat betekent potentieel meer exposure voor de sector, omdat het aantrekkelijker wordt om gebruik te maken van de module. We blijven overigens zoeken naar partnerships met grote commerciële partijen, die websites hebben die door veel (potentiele) donateurs bezocht worden."

 


Zie voor meer informatie: www.cigd.nl en www.geefgratis.nl