Samenwerken met de overheid en de mensen in het land zelf

Zo begint verandering.
Zo begint verandering.
17 juli 2018
Nieuws | | Organisatienieuws

Hoe kun je als organisatie samenwerken met de overheid in landen als Kenia, Sri Lanka en Zimbabwe en hoe mobiliseer je de gemeenschap? Wilde Ganzen organiseerde op vrijdag 13 juli een bijeenkomst over ‘mobilizing support’ en ‘citizen engagement’.

“Als je vandaag een project opzet, zorg dan dat je altijd de toekomst voor ogen houdt.” Woorden van hoofdgast Caeser Ngule. Hij werkt als programmadirecteur bij het Kenia Community Development Fund (KCDF) en was een week lang in Nederland om zijn ervaringen te delen met medewerkers van Wilde Ganzen en particuliere initiatieven. KCDF ondersteunt in Kenia organisaties in hun samenwerking met de overheid en het mobiliseren van steun in eigen land.

“In Kenia is steeds meer vrijheid van meningsuiting. Neemt niet weg dat in ons land er nog veel moeilijkheden zijn als je met de overheid wilt samenwerken”, vertelt Ngule. “Zo is er onduidelijkheid over taken: waarvoor kun je wel bij de overheid terecht en waarvoor niet? Besluitprocessen zijn lang niet altijd transparant en er is sprake van corruptie. In de maatschappij is daarnaast nog een grote sociale ongelijkheid en zijn er weinig mensen en organisaties die zich inzetten voor verandering.”

Zo begint verandering
Lastig om in zo’n maatschappij op te komen voor de rechten van mensen. KCDF doet het nu al 12 jaar en heeft mooie successen geboekt. “Wij zijn partnerschappen aangegaan met andere sociale organisaties en ondersteunen mensen die verandering willen”, legt Ngule uit. Samen sterker dus. De Change the Game Academy heeft daarbij geholpen: “Op een innovatieve manier leren mensen tijdens trainingen hoe ze de overheid aan moeten spreken en andere mensen kunnen motiveren. Zo begint verandering. Je moet een netwerk opbouwen en mensen handvaten bieden waar ze zelf mee aan de slag kunnen.”

Een belangrijke innovatie die KCDF zelf deed, was het oprichten van een ‘Endowment Fund’, een soort vermogensfonds. Geld in dit fonds wordt op een rekening gezet, waarna van de rente projecten en activiteiten gefinancierd kunnen worden. Zo garandeer je constante inkomsten.
Naast Ngule, waren ook Kirsten Giethoorn en Dik Bol aanwezig. ’Giethoorn vertelde dat zij met haar Friendship Foundation alleen dankzij goede samenwerking met de lokale gemeenschap het voor elkaar heeft kunnen krijgen dat mensen met een beperking veel meer onderdeel van de maatschappij zijn geworden.

Omkopen is geen optie
Voor Dik Bol van Stedenband Haarlem – Mutare is de samenwerking met de overheid altijd belangrijk geweest: “We willen geen onderdeel zijn van het politieke spel, maar we hebben elkaar wel nodig om de bevolking van Zimbabwe te helpen.” Waarbij de discussie in de zaal op corruptie komt, een lastig gegeven in veel relaties met de overheid. Ngule is duidelijk: “Omkopen is geen optie. Het belangrijkste is dat je goede contacten opbouwt en aan politici duidelijk maakt wat voor hen de meerwaarde van een project is.”