Rusland pakt NGO

26 oktober 2006
Nieuws | | Goede doelen

Meer dan 300 buitenlandse NGO's zijn er in Rusland niet in geslaagd op tijd een nieuwe registratie te bemachtigen. Noodgedwongen hebben deze organisaties hun activiteiten moeten beëindigen.


De registratie nieuwe stijl was nodig in het kader van een onlangs ingevoerde wet die als doel heeft de Russische civil society beter te controleren. Het draconische karakter van de wet is door westerse regeringen voor de invoering bekritiseerd. Naar nu blijkt werken de maatregelen inderdaad averechts.

 


Onder de organisaties die hun werkzaamheden hebben moeten staken zijn groeperingen als Amnesty International en Human Rights Watch. Beide organisaties moeten hun activiteiten opschorten totdat zijn alsnog goedkeuring ontvangen van de Federale Registratie Dienst. Als gevolg van de nieuwe wet zal het toezicht op mensenrechtenschendingen door de Russische politie en het leger afnemen. Ook de adoptie van Russische kinderen wordt gehinderd.

 


Ook buitenlandse organisaties die wel zijn geregistreerd krijgen het moeilijker. De in april ingevoerde wet vraagt van NGO's tal van financiële stukken en gedetailleerde plannen voor het aankomende jaar. Een en ander moet voor 31 oktober binnen zijn. De registratiedienst heeft dankzij de nieuwe wet de bevoegdheid om projecten af te schieten die zij niet opportuun acht. Ook kunnen zonder rechterlijke tussenkomst op ieder moment inspecties worden gehouden waarbij naar believen documentatie in beslag kan worden genomen.

 


Allison Gill, hoofd van Human Rights Watch in Moskou, noemt de maatregelen in de Chronicle of Philanthropy in strijd met door Rusland ondertekende internationale verdragen. "De maatregelen gaan dramatisch uitpakken voor de civil society in Rusland. De autoriteiten verkrijgen complete controle over non-profits."