Ruim 300 miljoen euro uitgereikt tijdens Goed Geld Gala

5 February 2014, 09:51
Ruim 300 miljoen euro uitgereikt tijdens Goed Geld Gala
Ruim 300 miljoen euro uitgereikt tijdens Goed Geld Gala
De goede doelenloterijen hebben tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala gisterenavond wederom een recordbedrag uitgereikt. Door een totaalinleg van € 605.275.033 kon er dit jaar maar liefst € 302.637.516,50 worden uitgereikt aan een aantal goede doelen. Gastsprekers waren minister-president Mark Rutte en bisschop Desmond Tutu.

Hoogtepunt van het gala was de toekenning uit het Droomfonds aan Peace Parks & het Wereld Natuur Fonds. Zij ontvangen voor hun project ‘Neushoorns zijn goud waard’ 14,4 miljoen euro om in Afrika de neushoorn van de ondergang te redden. In mei 2013 startte Peace Parks een pilot project in Zuid-Afrika om de met uitsterven bedreigde neushoorn te redden van stropers die uit zijn op de hoorn van het dier. Door de hoorn te behandelen met onschadelijke chemicaliën en verf wordt deze waardeloos voor stropers. Met de donatie kan Peace Parks het reeds gestarte project grootschalig uitrollen. Het doel is om in vijf jaar het grootste deel van de nog levende neushoorns te behandelen in negen Afrikaanse landen.

Smokkel aangepakt
Naast het zoveel mogelijk direct beschermen van de neushoorn moet ook de internationale criminaliteit rond de smokkel van neushoornhoorns worden aangepakt. Het Wereld Natuur Fonds richt een onafhankelijke ‘Wildlife Justice Commission’ op die wordt gevestigd in Den Haag. Het doel van deze organisatie is bewijs verzamelen, rechtspraak voorbereiden, politieke lobby en publieke druk organiseren om zo ‘wildlife crime’ een halt toe te roepen.
De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu en minister-president Mark Rutte overhandigden op het Goed Geld Gala de Droomfonds-cheque aan de vertegenwoordigers van Peace Parks en het Wereld Natuur Fonds.

Jaarlijkse bijdrage voor de Voedselbank
De Postcode Loterij maakte tijdens het Goed Geld Gala verder bekend dat er vier nieuwe organisaties worden toegevoegd aan de 89 goede doelen die al een vaste jaarlijkse bijdrage ontvangen. Een daarvan is Voedselbanken Nederland. Zij ontvangen de komende jaren een donatie van 500.000 euro. Het aantal mensen dat afhankelijk is van een van de 147 Nederlandse voedselbanken is sinds 2008 verdubbeld, deze bijdrage is dus zeer welkom.

Extra bijdragen
Maar liefst 26 organisaties ontvangen dit jaar een eenmalige bijdrage, waaronder de Vogelbescherming, de Johan Cruyff Foundation en Humanitas. Ook krijgt Schone Kleren Campagne een schenking van 500.000 euro. Het doel van de organisatie is het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van ruim 30 miljoen arbeiders in de wereldwijde kledingindustrie. Zij wil het veiligheidsakkoord dat in 2013 werd ingevoerd in Bangladesh binnen vijf jaar in nog minstens drie landen afsluiten. De Postcode Loterij helpt hen met deze bijdrage hiermee op weg.
gerelateerde items