RTL Nieuws: hoge salarissen zijn voorbij

22 september 2010
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTELVEEN (23 september) - "Van excessief hoge salarissen aan directeuren van goede doelen, zoals in het verleden, is geen sprake meer. Maar de directies van de Nederlandse ontwikkelingshulporganisaties worden nog steeds goed betaald", concludeert RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek naar de jaarverslagen 2009 van 81 goede doelen.

De onderlinge verschillen in beloning zijn groot, zo meldt RTL op haar website, "maar salarissen van boven de 100.000 euro zijn zeker niet ongewoon. Sommige organisaties betalen zelfs meer dan het kabinet toelaat."

Uit de 81 onderzochte jaarverslagen zou blijken dat bijna een kwart van de directeuren van de goede doelen meer dan 100.000 euro per jaar verdient. Bijna de helft van de directieleden zit op jaarbasis tussen de 70.000 en 100.000 euro. Het laatste kwart verdient minder dan 70.000 euro per jaar.

Afgelopen zomer ontstond er een rel rond de directiesalarissen bij het Rode Kruis en ontwikkelingshulporganisatie SNV. Reden voor het ministerie van Buitenlandse Zaken om een onderzoek in te stellen naar de salarissen bij organisaties die minimaal een half miljoen euro subsidie voor ontwikkelingshulp ontvangen. Meer dan 100 organisaties hebben een brief ontvangen om de salarisgegevens over 2009 te verstrekken.