Toon alles (2)
Kirsten Karmiggelt

Roy Cremers (Voordekunst) wordt DDB Expert 'Cultuur'

17 december 2016, 12:00
Roy Cremers: directeur voordekunst.nl treedt aan als DDB Expert voor het domein Cultuur (fotografie: Roderik Rotting)
Roy Cremers: directeur voordekunst.nl treedt aan als DDB Expert voor het domein Cultuur (fotografie: Roderik Rotting)
Roy Cremers (1983), directeur van crowdfunding platform voordekunst.nl wordt de nieuwe DDB-Expert op het gebied van cultuur. Cremers zal de hoofdredactie adviseren op het thema cultuur en zelf ook bijdragen schrijven voor De Dikke Blauwe: Journaal en jaargids.

Publiek & cultuur

Rode draad door de professionele carrière van Roy Cremers (1983) is het betrekken van publiek bij kunst en cultuur. Hij studeerde kunstgeschiedenis én communicatiewetenschappen en was tijdens zijn studie al werkzaam als persvoorlichter bij Stedelijk Museum Amsterdam. Daarna bracht hij bij fotografiemuseum Foam verkoopbare kunst onder de aandacht van het publiek (Foam Editions). In 2009 ontwikkelde hij vanuit het Amsterdams Fonds voor de Kunst een idee voor een crowdfunding platform voor de culturele en creatieve sector, voordekunst.nl

Niet funding alleen

Bij voordekunst is Roy Cremers nog steeds betrokken, inmiddels als directeur. Per jaar worden er door de medewerkers van deze stichting ruim 1.000 kunstenaars en kunstinstellingen begeleid bij het opzetten en uitvoeren van campagnes waarin een breed publiek wordt geënthousiasmeerd om bij te dragen. Dit kan al vanaf € 10,-. De afgelopen zes jaar is er via voordekunst.nl meer dan € 13 miljoen gedoneerd door zo'n 125.000 donateurs, waarvan een groot deel niet eerder had gegeven aan kunst en cultuur. Voordekunst staat daarmee duidelijk aan het begin van de donor lifecycle. Grootste uitdaging volgens Cremers: kunstenaars en kunstinstellingen duidelijk maken dat het niet om het funding draait, maar om betrokkenheid, engagement. Makkelijker gezegd: via een donatie werken aan een duurzame relatie.

Transitie financieringstromen

Hoofdredacteuren Edwin Venema en Charles Groenhuijsen zijn heel blij met de samenwerking: 'In de cultuursector is natuurlijk al langere tijd een transitie gaande in de financieringsstromen. Wij zien dat er nog steeds een groeiende vraag vanuit de cultuursector is naar kennis en duiding van private financiering door major donors en charitatieve fondsen cq het cultuurmecenaat. Omgekeerd hebben wij als journalistieke zender in het filantropiedomein behoefte aan meer en deskundige inhoudelijke voeding vanuit de cultuursector: it takes two to tango. Met Roy Cremers hebben wij een jonge, maar al zeer ervaren culturele ondernemer aan boord die als geen ander begrijpt waar de aangrijpingspunten tussen cultuur en filantropie liggen. Daar gaan onze (gratis) abonnees en lezers heel veel plezier van hebben.'

Keur aan specialisten

Edwin Venema en Charles Groenhuijsen vormen de algemene hoofdredactie van De Dikke Blauwe. Zij hebben zich het afgelopen jaar omringd door een keur een specialisten op diverse terreinen, onderwie mr. dr. Ineke Koele (Legal & Tax), Roderik Bolle (Finance & Governance), dr. Peter Scholten (Social Impact), Henk van Stokkom (Ontwikkeling & Verandering), Harmen van Doorn (Innovatie). Afgelopen week traden naast Roy Cremers ook nog aan: drs. Marjan Smetink (Fundraising & Marketing) en Arjen van Ketel (Nalaten).
►Wilt u de cv's en artikelen lezen van alle DDB-experts en -hoofdredacteuren? Ga in het hoofdmenu op de homepage naar: Experts. Artikelen van of over DDB-Experts worden automatisch op hun eigen SELECT PAGES gepubliceerd.
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
 
gerelateerde items