Longfonds wil rookvrije buitenzwembaden

19 juli 2017, 18:00
Roken in zwembaden: het volstrekt verkeerde voorbeeld voor jonge kinderen.
Roken in zwembaden: het volstrekt verkeerde voorbeeld voor jonge kinderen.
Bij de start van de schoolvakantie roept het Longfonds buitenzwembaden op om rookvrij te worden. In veel buitenzwembaden is roken op bijvoorbeeld de ligweides nog heel normaal. Longfonds directeur Michael Rutgers: ‘Het buitenzwembad met veel spelende kinderen is juist een plek waar rookvrij de norm zou moeten zijn. Met het stappenplan rookvrij spelen hopen we dat zwembaden hier deze zomer nog mee aan de slag gaan.’
 
Hoewel er bij veel buitenzwembaden nog wordt gerookt, is bijna de helft van de Nederlanders (48%) voorstander van een rookvrije omgeving bij het zwembad. Dit blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van KWF Kankerbestrijding. In 2009 was dit nog minder dan een kwart van de mensen (23%). Longfonds directeur Michael Rutgers: ‘We zijn blij om te merken dat er steeds meer steun komt om dit soort omgevingen rookvrij te maken. De longen van jonge kinderen zijn nog kwetsbaar en volop in ontwikkeling. Naast peuken op de grond, zijn de risico’s vooral meeroken en voorbeeldgedrag: zien roken, doet roken.’
 
Inmiddels is er een handvol zwembaden die al maatregelen heeft genomen om roken terug te dringen. Een goed voorbeeld is buitenzwembad de Houtvaart in Haarlem. Dit zwembad heeft vorige zomer besloten om rookvrije maatregelen te nemen. Zo is rondom het zwembad en op de ligweide niet meer toegestaan om te roken.
Een ander voorbeeld van een zwembad dat recent rookvrije maatregelen heeft genomen is het Twentebad in Hengelo. In een groot deel van het buitenzwembad is roken niet meer toegestaan. Roken mag alleen nog op het achterste gedeelte van de ligweide.

►Bron: Longfonds
 


♦DDB Journaal is met zomerreces, maar wilt u toch het filantropienieuws volgen? Neem dan een gratis abonnement op DDB Daily: elke dag om 12.00 uur het laatste nieuws in uw mailbox. Voor kosteloos abo: klik hier.


 
 
gerelateerde items