ROC start opleiding Plant Based Cooking

ROC start opleiding Plant Based Cooking
ROC start opleiding Plant Based Cooking
14 april 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Het ROC van Amsterdam start per 1 september met de opleiding Plant Based Cooking, de eerste plantaardige koksopleiding in Nederland. Volgens kok en mede-initiatiefnemer Theo van Rensch moeten de koks van de toekomst creatief leren omgaan met plantaardige producten. Op de nieuwe koksopleiding Plant Based Cooking leren de leerlingen verschillende, ook nieuwe, technieken om groenten te bereiden.

Volgens Van Rensch ligt de focus bij de huidige koksopleidingen nog te veel op het werken met vlees, kip en vis, dus het werken met dierlijke eiwitten. Bakken, braden, fermenteren, roken zijn technieken die mbo-studenten moeten beheersen om hun koksdiploma te behalen. In de traditionele koksopleiding worden deze vaardigheden toegepast op vlees en vis. Dat is niet meer van deze tijd. Initiatiefnemer Theo van Rensch (59) geeft sinds 13 jaar les op het ROC en vindt dat de nieuwe generatie koks vooral ook plantaardig moet kunnen koken.

In Het Parool zegt Van Rensch: “Het is geen kwestie van alleen dierlijke eiwitten weglaten. Je wil niet dat een gast na een zevengangenmenu met honger naar huis gaat.” Hoe je dat doet? “Door meer gebruik te maken van granen en peulvruchten bijvoorbeeld.”

De klas die op 1 september begint is met 16 aanmeldingen al vol.

Beeld: Alex Kondratiev @Unsplash