Toon alles (1)

'Stedenbouw in Afrika kan anders en veel slimmer'

19 februari 2015, 16:15
Bevlogen duurzaamheidsbouwer
Bevlogen duurzaamheidsbouwer
Architectuur en ontwikkelingssamenwerking is niet de meest bekende combinatie. Logisch, als we Kats mogen geloven: ‘het is opvallend hoe weinig Nederlandse architecten actief zijn in Afrika. De meesten verkiezen eerder het booming Azië.’ Van Kats is niet bang om in het diepe te duiken en gelooft dat Afrika straks het nieuwe Azië zal zijn.

Van Kats is gastspreker bij de eerste Inspiring Friday, een initiatief van Saskia Stolz (directeur SAZZA) en Marc Broere (hoofdredacteur bij Vice Versa) om één keer per maand een vrijdagmiddagborrel met diepgang te organiseren.  Van Kats richtte mede de Dutch Alliance for Sustainable Urban Development in Africa (DASUDA) op, een organistatie die streeft naar duurzame stedelijke ontwikkeling in Afrika met behulp van lokale partners. 

Investeren in kwaliteit van huizen en in de leefomgeving
De overheid probeert de belofte waar te maken om iedereen te voorzien van een huis. ‘Ze geven gratis huizen weg of je hebt voor 2500$ een soort IKEA-pakket van je huis’. Maar volgens Van Kats kun je veel beter investeren in kwaliteit van huizen en in de leefomgeving. ‘Deze blikken huizen zijn gemaakt van golfplaten met een slechtere kwaliteit dan de meest belabberde golfplaat die je in Nederland tegenkomt. Ze roesten binnen no time weg.’ Van Kats is van mening dat het niet zoveel zin heeft om huisjes beschikbaar te stellen die snel instorten en de overheid zich beter kan richten op duurzamere woningen, met de consequentie dat er minder mensen van profiteren.

Klik hier voor de volledige lezing van Robert van Kats op ViceVersa Online.
gerelateerde items