Rijken geven meer, selfmade rijken nog meer

6 december 2006
Nieuws | | Filantropen

Rijke filantropen zijn de afgelopen vijf jaar steeds meer gaan doneren aan goede doelen en maatschappelijke organisaties, aldus een rapport van de Bank of America. Binnen de gelederen van de vermogende donoren zijn rijke selfmade ondernemers voortrekkers.


De Bank of America ondervraagde mensen met een jaarinkomen van minimaal $200,000 en een vermogen van 1 miljoen of meer. Twee op elke drie rijke Amerikanen gaf aan de laatste vijf jaar meer te zijn gaan geven. Mensen die met een eigen bedrijf fortuin maakten bleken het gulst. Zij gaven gemiddeld 232 duizend dollar weg op jaarbasis. Ter vergelijking: zij die hun vermogen erfden doneerden jaarlijks gemiddeld iets meer dan een ton.

 


Ook het verrichten van vrijwilligerswerk is onder vermogende Amerikanen in opmars. Vrijwilligers die tot 50 uur op jaarbasis belangeloos werkten gaven gemiddeld op deze manier arbeid met een tegenwaarde van $31.092 weg. De vrijwilligers die meer dan 200 uur aan de slag gingen gaven op deze manier gemiddeld $132.086 weg.

 


Negen van de tien ondervraagden zei te geven vanuit de drang om iets terug te doen voor de maatschappij. Ongeveer de helft van de ondervraagden zei zelfs te blijven geven wanneer de regering de belastingaftrek schrapt.

 


Lees hier het hele rapport