Rijke gevers ontleed

25 april 2007
Nieuws | | Filantropen

De belangrijkste reden voor de rijke Amerikanen om te geven is dat zij iets terug willen geven aan de samenleving. Dat blijkt uit door de US Trust onder Amerikanen met een vermogen van minimaal 5 miljoen dollar gehouden onderzoek. Een filantropische blik in de rijke Amerikaan.


Bijna 90 procent van de rijke Amerikanen geeft als belangrijkste reden voor haar geefgedrag aan dat zij geloven in specifieke doelstellingen en dat zij iets terug willen geven aan de samenleving. Minder belangrijke redenen voor geven zijn belastingaftrek (33%) en instandhouding van de familietraditie (24%).

 


Rijkdom en maatschappelijke verantwoordelijkheden

Meer dan 82% ziet filantropie als een belangrijke waarde die ook doorgegeven moet worden aan het nageslacht. Meer dan 80% wil ook aan de kinderen doorgeven dat rijkdom maatschappelijke verantwoordelijkheden met zich meebrengt.

Aanwezigheid van accountability en transparantie geven aanleiding tot extra geefgedrag bij rijke Amerikanen. Zeven van de tien respondenten wil na overlijden iets nalaten voor het goede doel en 42% hiervan weet al in welke vorm.

 


Waaraan?

Volgens het onderzoek gaat zeker twee derde van de rijke Amerikanen doneren aan gezondheid en universiteiten. Religie (43%), bibliotheken en musea (39%) en milieu en lobby (36%) zijn de belangrijkste doelstellingen waar vervolgens aan gegeven wordt.

 


Zie ook: http://www.ustrust.com