Toon alles (1)

Rondwandelen in een reusachtig oog

22 augustus 2016, 12:00
Ziekenhuis Rivierenland is de eerste plek waar de oogbol een week lang te zien is.
Ziekenhuis Rivierenland is de eerste plek waar de oogbol een week lang te zien is.
Altijd al een oog van binnen willen bekijken? Het opblaasbare oog maakt dat mogelijk. De vijf meter grote oogbol van het Oogfonds is maandag 29 augustus voor het eerst te bewonderen in Ziekenhuis Rivierenland in Tiel.
 
Een oogziekte kan iedereen treffen, maar veel mensen zijn zich daar niet voldoende van bewust. Naar schatting zijn in Nederland 350.000 mensen blind en slechtziend. Daarnaast zijn er meer dan 600.000 mensen met een oogziekte als maculadegeneratie, glaucoom of diabetische retinopathie. Door de vergrijzing, het toenemend aantal mensen met diabetes en de enorme toename van bijziendheid, worden steeds meer mensen getroffen door een oogziekte.
 
Alarmsignalen
Met het opblaasbare oog wil het Oogfonds daarom het publiek informeren over oogziektes en de alarmsignalen die daaraan voorafgaan. Patiënten en bezoekers kunnen er in wandelen en zien hoe het oog er van binnen uitziet. Daarnaast zijn in het oog diverse oogziektes in beeld gebracht.
 
Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: ‘Ons opblaasbare oog is een echte aandachtrekker en geeft een uniek kijkje in dit belangrijke orgaan. Met goede voorlichting kunnen we ervoor zorgen dat mensen een oogziekte eerder herkennen en eerder aan de bel trekken. Door zo vroeg mogelijk een behandeling te starten, kunnen we slechtziendheid en blindheid in veel gevallen voorkomen.’
 
Tournee
Ziekenhuis Rivierenland is de eerste plek waar de oogbol een week lang te zien is. Daarna gaat het op tournee langs andere ziekenhuizen in Nederland. Ziekenhuisbestuurder Paul Verploegen en Oogfonds-directeur Edith Mulder openen het oog 29 augustus om 10 uur. Oogartsen en medewerkers van de afdeling Oogheelkunde geven op deze dag tekst en uitleg. De landelijke Oogvereniging zal de hele week aanwezig zijn om informatie te geven. Weten waar en wanneer het opblaasbare oog te zien is? U vindt de agenda hier.
 
gerelateerde items