Reorganisatie Rode Kruis kost 45 banen

Reorganisatie Rode Kruis kost 45 banen
Reorganisatie Rode Kruis kost 45 banen
10 december 2012
Nieuws | | Governance & Finance

Het Nederlandse Rode Kruis gaat volgend jaar reorganiseren. De verenigingsdemocratie wordt vereenvoudigd en het aantal districten wordt teruggebracht van 58 naar 25. Daarnaast worden het komende jaar het aantal fulltime beroepskrachten in vaste dienst met 45 verminderd, zo’n 15 à 20 procent van het totaal. Het Rode Kruis bespaart hiermee vier miljoen euro.

Door middel van de reorganisatie wil het Rode Kruis vanaf 2013 meer focussen op haar kerntaken, waarbij rampenhulpverlening en rampenvoorbereiding in binnen- en buitenland centraal staan. Voor deze hulpverlening zijn in Nederland ruim 30.000 vrijwilligers verbonden aan het Rode Kruis. Deze groep wil het Rode Kruis versterken, zodat ze zichzelf in geval van nood beter kunnen redden. Daarnaast moeten zoveel mogelijk Nederlanders weten hoe ze kunnen helpen in geval van nood. Het Rode Kruis benadrukt dat de hulpverlening in Nederland niet verminderd wordt, maar op een andere, meer doeltreffende manier wordt georganiseerd.

Vermindering vaste krachten
Met de vermindering van 45 fulltime beroepskrachten realiseert het Rode Kruis een besparing van zo’n vier miljoen euro. “Daarmee spelen we in op de trend dat inkomsten steeds meer geoormerkt zijn, giften zijn vaker bestemd voor een zeer specifiek doel”, aldus bestuursvoorzitter Inge Brakman (foto). “Dat vraagt om een beroepsorganisatie die flexibeler is ingericht en op projectbasis versterkt kan worden.”