Rein Wolfs directeur Stedelijk Museum Amsterdam

17 juni 2019, 06:05
Rein Wolfs (1960) is benoemd tot zakelijk directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij start op 1 december in zijn nieuwe functie en maakt dan deel uit van een tweekoppige directie.
 
Wolfs is sinds 2013 directeur van de Bundeskunsthalle in Bonn, een instituut dat hij na een moeilijke periode tot een groot succes wist te maken. Eerder was hij artistiek directeur van Kunsthalle Fridericianum in Kassel, hoofd presentaties in Museum Boijmans Van Beuningen en directeur van het Migros Museum für Gegenwartskunst in Zürich. In 2003 stelde hij de Nederlandse inzending samen voor de Biënnale van Venetië.
 
‘Het Stedelijk is van iedereen’
‘Ik ben opgegroeid met het Stedelijk Museum en ik zie ernaar uit om dit museum met zijn revolutionaire geschiedenis en fantastische collectie te leiden en verder te profileren’, vertelt Wolfs. ‘Het is een uitgesproken publiek museum dat nog diverser, menselijker en internationaler kan worden en dat kritisch deel uitmaakt van het maatschappelijke debat. Het Stedelijk is van iedereen, het is van de kunstenaars, van de bezoekers, van de potentiële bezoekers en van iedereen die het museum een warm hart toedraagt. Het is van heel Amsterdam, van Nederland en van de wereld. In een stad als Amsterdam woedt momenteel een belangrijke discussie: van wie is de stad? In het museum moeten we telkens weer de vraag stellen van wie het museum is. Met tentoonstellingen, debatten en andere activiteiten gaan we geëngageerd op zoek naar antwoorden op deze en op andere brandende vragen.’
 
Twee directeuren
Rein Wolfs treedt op 1 december 2019 in dienst bij het Stedelijk Museum Amsterdam en zal tot die tijd zijn contractuele verplichtingen in Bonn blijven vervullen. De komende maanden zal hij al betrokken worden bij beleidsbeslissingen en benoemingen in belangrijke vacatures. Nevenfuncties zal hij per 1 december beëindigd hebben, met uitzondering van zijn jurylidmaatschap bij de Zwitserse inzendingen voor de Biënnale van Venetië in 2021 en 2023.
Het statutair bestuur van de Stichting Stedelijk Museum Amsterdam bestaat in de toekomst uit twee directeuren. De raad van toezicht zal de komende maanden in samenspraak met Rein Wolfs bepalen wie de zakelijk directeur wordt. De continuïteit is geborgd doordat de huidige interim-directeur Jan Willem Sieburgh aanblijft tot 1 december 2019.
gerelateerde items