Recorddrukte voor redders KNRM door recordzomer

Bij Lemmer liep een gehuurd zeiljacht aan de grond.
Bij Lemmer liep een gehuurd zeiljacht aan de grond.
15 januari 2019
Nieuws | | Organisatienieuws

In 2018 zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 2.508 keer uitgevaren en werden 4.313 mensen gered of geholpen. De stijging van bijna 20% ten opzichte van voorgaande jaren wordt verklaard door de lange en warme zomer.

Het aantal reddingen en hulpverleningen door de KNRM is fors gestegen. De helft van alle hulpverleningen door de redders van de KNRM werden, analoog aan de tropische temperaturen, tijdens de maanden juni, juli en augustus uitgevoerd. Ironisch genoeg werden de meeste acties uitgevoerd in de zomermaanden bij “flauwe koelte” (windkracht 3). Maar ook buiten die tijd was het drukker dan normaal en bewijst de KNRM haar meerwaarde.

Zoals tijdens de januaristorm waarbij één station drie keer op een dag werd ingezet om hulp te verlenen aan de binnenvaart, tijdens de ijzige kou eind februari voor een vastgelopen kotter boven de Waddeneilanden en aan het einde van de zomervakantie voor de redding van 11 Denen uit een reddingvlot voor de kust van IJmuiden. 

195 jaar
Dit jaar bestaat de KNRM 195 jaar en verwacht de organisatie haar 100.000ste donateur te verwelkomen. In de eerste jaren na de oprichting in 1824 voeren de reddingboten van de KNRM slechts een paar keer per jaar uit en lag de nadruk op het redden van zeelieden. Tegenwoordig tonen de cijfers aan dat de 195-jarige organisatie haar werkveld heeft verbreed met radio medische adviezen, medische evacuaties, strandbewaking, kusthulpverlening en maritieme dienstverlening. 

Steun 
De meest stabiele factoren binnen de KNRM zijn de vrijwilligers die het reddingwerk mogelijk maken en de donateurs die ervoor zorgen dat de KNRM als goed doel een zelfstandig opererende hulpverleningsorganisaties kan blijven. Al deze mensen vormen de kern van de KNRM zodat deze zonder exploitatiesubsidies van de overheid en afhankelijk van donaties het reddingwerk kan uitvoeren met gemotiveerde vrijwilligers. Deze 1.300 professionals staan 24/7 paraat en halen hun voldoening uit de dankbaarheid en de blijdschap van mensen die ze uit een noodsituatie halen.