Recorddaling inkomsten Kerkbalans in Protestantse Kerk

Recorddaling inkomsten Kerkbalans in Protestantse Kerk
Recorddaling inkomsten Kerkbalans in Protestantse Kerk
17 april 2013

De inkomsten van Kerkbalans in de Protestantse Kerk blijven maar dalen. Voor 2013 wordt zelfs de grootste daling tot nu toe verwacht. Dat was onderwerp van gesprek tijdens het jaarcongres van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) in Nieuwegein vorige week.

Ds. Leonie Bos (foto), voorzitter van de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving in de Protestantse Kerk in Nederland (RPG), bracht verslag uit van de eerste resultaten van Kerkbalans in de PKN. Ze deed haar uitspraken op basis van de informatie van 228 gemeenten in de Protestantse Kerk die dit jaar aan Kerkbalans hebben deelgenomen. Deze gemeenten hebben gereageerd op een verzoek van de RPG aan alle deelnemende gemeenten om inlichtingen over de toezeggingen bij de jongste Actie Kerkbalans.

Wanneer deze 228 gemeenten representatief zijn voor alle gemeenten, dan moeten we aannemen dat het aantal gemeenten dat nog een groei van de Kerkbalans-inkomsten ziet, opnieuw kleiner wordt. En daardoor dalen de totaalinkomsten van Kerkbalans verder, in 2013 vermoedelijk met zo’n 2,5 procent (in 2012 bedroeg de daling circa 2 procent), aldus de voorzitter van de RPG. De totale opbrengst van Kerkbalans in de PKN loopt daardoor terug van € 189,0 miljoen in 2012 tot € 184,4.

Grootste daling
Dit is de grootste daling tot nu toe. Bij Kerkbalans 2010 werd voor het eerst een lichte teruggang in inkomsten geconstateerd: 0,5 procent. In 2011 was dat cijfer opgelopen tot -0,8 procent en in 2012 werd een vermindering van 2 procent in de totale opbrengst van Kerkbalans in de gemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland genoteerd.
Volgens deze gegevens is het aantal gemeenten met een groeiende opbrengst van Kerkbalans in vergelijking met vorig jaar teruggelopen van 34 naar 25 procent. Het aantal gemeenten met een daling in de opbrengst is naar verhouding opgelopen: van 55 procent in 2012 tot 65 procent in 2013. Het aantal gemeenten waar de opbrengst van Kerkbalans gelijk is gebleven liep licht terug: van 11 procent vorig jaar naar 10 procent in 2013.

Nieuwe impuls
Bos gaf tijdens het jaarcongres aan ‘de handen ineen te willen slaan om Kerkbalans Nieuwe Stijl (KBNS) een nieuwe impuls te geven’. Zij verwees nog eens nadrukkelijk naar de mogelijkheden van het project Ondersteuning Plaatselijke Geldwerving (OPG), waarmee de landelijke kerk begin dit jaar op verzoek van de Raad Plaatselijk Geldwerving is gestart. Met dit project worden gemeenten geholpen bij de plaatselijke geldwerving. Aansluitend op ‘Kerkbalans nieuwe stijl’, gaat het projectteam OPG, met behulp van bestaande en nieuwe technieken, gemeenten helpen om actie Kerkbalans nog effectiever te maken.