Recordaantal erfenissen naar goede doelen in België

Belgisch record voor geven met de koude hand aan het goede doel
Belgisch record voor geven met de koude hand aan het goede doel
12 december 2016

De Vlamingen hebben vorig jaar liefst 187.746.940,85 euro aan erfenissen nagelaten aan goede doelen. In totaal hebben 691 Vlamingen bijna 1.100 filantropische organisaties in hun testament aangeduid als een van de erfgenamen. Gemiddeld kregen de goede doelen elk zo'n 173.358,20 euro, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse minister van Financiën Bart Tommelein. Dit recordbedrag is onder meer te danken aan het fiscale voordeel van het duo-legaat. 

Bij een duo-legaat krijgt een goed doel een nalatenschap op voorwaarde dat hij de erfbelasting (in België nog successierechten genoemd) van de andere begunstigde (doorgaans een particulier persoon) betaalt. Hierdoor profiteren ook de andere erfgenamen van de schenkingen. In een duo-legaat erven ze weliswaar een kleiner deel van het vermogen, maar omdat ze in lagere tariefschijven terechtkomen, houden ze aan het eind van de rit meer over. Een goed doel betaalt 8,5 procent erfbelasting. Zo haalde de Belgische fiscus vorig jaar bijna 16 miljoen euro op, bijna een derde meer dan in 2014. Er wordt wel minder aan erfbelasting binnengehaald.
 
‘Maas in belastingwet’
Arjen van Ketel, DDB Expert Nalaten: ‘Er zijn 6,5 miljoen Vlamingen, per hoofd van de bevolking wordt een vergelijkbaar bedrag nagelaten als in Nederland. Dat is iets wat Legacy Foresight ook concludeerde bij een vergelijkend onderzoek tussen Nederland en Groot-Brittannië. In Nederland bestond in het verleden ook de mogelijkheid om belastingvoordeel te verkrijgen. Het goede doel kreeg dan de last om uit de ontvangen nalatenschap een schenking aan bijvoorbeeld een neef of nicht te doen. Dat is ook door sommige goede doelen in Nederland gepromoot. Deze maas in de Nederlandse belastingwet is indertijd toen gerepareerd.’
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.