Reckitt-baas Becht grootste major donor

21 oktober 2010
Nieuws | | Filantropen

AMSTELVEEN (21 OKTOBER) - Topman Bart Becht van het bedrijf Reckitt Benckiser is "de grootste private gever aan goede doelen van Nederland". Hij staat boven aan een lijst van vermogende gevers die is opgesteld door het tijdschrift Miljonair.

Becht schonk volgens Miljonair het afgelopen jaar 130 miljoen euro aan goede doelen, al is niet duidelijk of dit ook Nederlandse of in Nederland gevestigde goede doelen zijn.
In de lijst van Miljonair staat de investeerdersfamilie Van Vliet tweede, met bijna 15 miljoen euro aan donaties. De gulste gever van vorig jaar, TomTom- oprichter Pieter Geelen, is derde.

Bart Becht
Bart Becht begon begon bij Procter & Gamble, waarna hij in 1988 overstapte naar de voorloper van Reckitt Benckiser, bekend van merken als Vanish, Clearasil, Durex en Cillit Bang, om daar niet meer weg te gaan. Hij vestigt zich in Greenwich (VS), Toronto (Canada), Swindon (Groot-Brittannië), Parijs (Frankrijk), Milaan (Italië) en wederom Parijs, komt daarna even naar Amsterdam en woont tegenwoordig net buiten Londen.
In 1999 wordt Becht ceo van het dan nieuwe bedrijf Reckitt Benckiser (omzet 2009: 7,9 miljard pond), het fusieproduct van Benckiser en het Britse Reckitt & Colman. Daar is hij niet alleen grootverdiener (in 2009 ontving hij ruim 91 miljoen pond), maar ook succesvol. Becht: "Mijn succes zou er anders uit hebben gezien als ik in Nederland was gebleven."