Rechter houdt in hoger beroep boete loterijen in stand

Rechter houdt in hoger beroep boete loterijen in stand
Rechter houdt in hoger beroep boete loterijen in stand
11 december 2012
Nieuws | | Loterijen

De rechtbank Rotterdam heeft op 6 december 2012 in hoger beroep de boete in stand gelaten die de BankGiro Loterij, de Nationale Postcode Loterij en de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen moeten betalen wegens het overtreden van de telemarketingregels. De loterijen overwegen in hoger beroep te gaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Opta had de drie organisaties boetes opgelegd van in totaal 262.500 euro. De loterijen hadden volgens Opta ongevraagd abonnees gebeld, terwijl deze abonnees stonden ingeschreven in het Bel-me-niet register (BMNR). Bovendien werd volgens Opta nagelaten om de consument tijdens wervingstelefoontjes actief te vragen of deze nogmaals gebeld mocht worden (recht van verzet) en werd deze niet duidelijk genoeg gewezen op de mogelijkheid zich in te schrijven in het Bel-me-niet register.

De rechtbank heeft ook de conclusies van Opta onderschreven.

Reactie loterijen

De Poscode Loterij reageerde als volgt op de uitspraak:

"Op 6 december jl. heeft de rechter te Rotterdam een boetebesluit van OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) in stand gehouden. De Nationale Postcode Loterij kreeg daarbij een boete opgelegd van 62.500,- euro voor het niet naleven van de telemarketingregels in oktober 2009. OPTA houdt de loterij verantwoordelijk voor het feit dat de door haar ingeschakelde externe callcenters 73.827 mensen niet met de juiste tekst op het ‘recht van verzet’ en op het bestaan van het Bel-me-niet-register hebben gewezen. De loterij betreurt dit, maar was in de veronderstelling dat indertijd de voorschriften juist werden nageleefd door haar leveranciers. De loterij was hier destijds graag door OPTA op gewezen zodat zij dit direct door leveranciers had kunnen laten aanpassen. Bij andere bedrijven heeft de OPTA wel een dergelijke waarschuwing gegeven. Daarnaast wordt de loterij een menselijke fout verweten waardoor drie jaar geleden 367 mensen zijn benaderd die zich bij het Bel-me-niet-register hadden geregistreerd, wat de loterij betreurt. De loterij maakt niet alleen gebruik van externe callcenters maar heeft ook zelf een callcenter. Het eigen callcenter van de loterij heeft volgens OPTA bij haar telemarketingactiviteiten wel volgens de wet gehandeld door mensen op de juiste manier actief te wijzen op hun rechten in geval van telemarketing. De betrokken externe callcenters zijn op het moment dat de zienswijze van OPTA bij de loterij bekend was onmiddellijk door de loterij opgedragen hun werkwijze aan te passen, wat direct is opgevolgd. De loterij beraadt zich op een eventueel hoger beroep."

Ook de De BankGiro Loterij gaf een reactie op het vonnis:

"Op 6 december jl. heeft de rechter te Rotterdam een boetebesluit van OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) in stand gehouden. De BankGiro Loterij kreeg daarbij een boete opgelegd van tweemaal 100.000,- euro voor het niet naleven van de telemarketingregels in oktober 2009. OPTA houdt de loterij verantwoordelijk voor het feit dat de door haar ingeschakelde externe callcenters 276.226 mensen niet met de juiste tekst op het ‘recht van verzet’ en op het bestaan van het Bel-me-niet-register hebben gewezen. De loterij betreurt dit, maar was in de veronderstelling dat indertijd de voorschriften juist werden nageleefd door haar leveranciers. De loterij was hier destijds graag door OPTA op gewezen zodat zij dit direct door leveranciers had kunnen laten aanpassen. Bij andere bedrijven heeft OPTA wel een dergelijke waarschuwing gegeven. Daarnaast wordt de loterij een menselijke fout verweten waardoor drie jaar geleden 14.978 mensen zijn benaderd die zich bij het Bel-me-niet-register hadden geregistreerd, wat de loterij betreurt. De loterij maakt niet alleen gebruik van externe callcenters maar heeft ook zelf een callcenter. Het eigen callcenter van de loterij heeft volgens OPTA bij haar telemarketingactiviteiten wel volgens de wet gehandeld door mensen op de juiste manier actief te wijzen op hun rechten in geval van telemarketing. De betrokken externe callcenters zijn op het moment dat de zienswijze van OPTA bij de loterij bekend was onmiddellijk door de loterij opgedragen hun werkwijze aan te passen, wat direct is opgevolgd. De loterij beraadt zich op een eventueel hoger beroep."