Recessie slaat toe bij Amerikaanse Goede Doelen (of toch niet?)

9 april 2009
Nieuws | | Goede doelen

New Orleans (9 april) - Op het AFP-congres waren voornamelijk optimistische geluiden te horen over de verwachtte omzet uit fondsenwerving voor 2009. Nu is dat optimisme natuurlijk typisch Amerikaans. Is er dan echt niets aan de hand? Een blik op de meest recente cijfers, zoals gepresenteerd op het congres.


In 2008 haalde 46% van de Amerikaanse Goede Doelen meer geld op dan in 2007, 40% scoorde minder en voor 14% van de organisaties gold dat men op hetzelfde niveau bleef. Daarbij hoort aangetekend te worden dat de eerste drie kwartalen van 2009 eigenlijk prima waren, maar dat de terugslag in het laatste kwartaal kwam. Logisch, want toen barste de kredietcrisis los. Het is voor eerst in jaren dat de groei in de sector in de US stagneert, 2008 is het best vergelijkbaar met het jaar 2002 toen de internetluchtbel knapte en de naweeën van 9/11 merkbaar werden.

 


Een kwart van de Goede Doelen verwacht in 2009 maatregelen te moeten nemen om het kostenniveau van de eigen organisatie naar beneden te krijgen. Bij een aantal organisaties wordt momenteel al ingegrepen, vooral op de hoofdkantoren in Washington DC en New York lijkt dat het geval te zijn. Op deze plekken wordt gesneden in salarissen: vermindering van salarissen met 5 tot 10%. Ook vinden ontslagrondes plaats, gemiddeld wordt er afscheid genomen van 10% van de staf. Deze ontslagen vinden overigens vooral plaats bij programmastaf, fondsenwervers lijken de dans te ontspringen.

 


Het goede nieuws voor de sector is dat op dit moment een meerderheid van de donateurs aangeeft aan dat recessie hun geefgedrag niet gaat veranderen (slechts 17,5% plant om minder te gaan geven in 2009). Wellicht dat dit gegeven het relatieve optimisme op het AFP-congres veroorzaakt heeft. Alhoewel ook de conferentie zelf beïnvloed werd door de zware economische tijd: 27% minder inschrijvingen dan verleden jaar en een minder feestelijk programma dan anders.