Reacties uitspraak Hoge Raad (1)

5 juli 2006
Nieuws | | Tax & Legal

Mr. Ineke Koele (partner bij Mens & Wisselink, Utrecht)


"Het is een heel juiste uitspraak en we moeten denk ik blij zijn dat de Hoge Raad het Hof op de vingers heeft getikt. Het Hof was gevallen voor het pleidooi van de adviseur van NAC dat betaald voetbal toch zo belangrijk is voor 'het publiek', dat immers leeft voor brood en spelen. Het is standaard jurisprudentie dat een sportvereniging op amateurniveau geen 'algemeen nut' dient, omdat een dergelijke vereniging zich primair richt tot haar leden (en dat het dorp uitloopt voor een voetbalwedstrijd van Heren 1 is niet voldoende om te geraken tot het algemeen nut). Het verschil zat hem dus in het feit dat in deze casus het betaald voetbal aan de orde was en daar kijkt nu eenmaal bijna heel Nederland naar op de buis."


"Gelukkig heeft de Hoge Raad ingezien dat dit een drogreden is. Immers, het gaat bij algemeen nut stichtingen niet om het feit of iets algemeen nuttigs is als zodanig. Dan zou bijvoorbeeld IKEA ook een algemeen nut stichting zijn: er zijn erg veel mensen die zich 'vermaken' bij de IKEA, ook al moeten ze bij de uitgang natuurlijk wel even langs de kassa. Of de plaatselijke favoriete kroeg, ook een algemeen nut instelling! Kortom: bij een dergelijke redenering is het hek van de dam, en dat zou de wetgever nopen tot striktere regelgeving, waar de Nederlandse goede doelen niet echt op zitten te wachten."


"Tot nu toe heeft de Hoge Raad in haar jurisprudentie heel aardig bereikt wat in andere landen met minutieuze wetgeving ook wordt gedaan: het afbakenen van het begrip algemeen nut. Kernbeslissing van de Hoge Raad is dat de betaald voetbalclub niet tot deze categorie behoort omdat zij niet rechtstreeks gericht is op het dienen van het publiek. Alle belanghebbenden hebben hun eigen particuliere belangen: de spelers willen veel geld verdienen, de club wil de beste zijn, het publiek koopt dure kaartjes... Voorzover er al gesproken kan worden van enig publiek nut wordt dat in een dergelijk geval volledig ondergesneeuwd door de particuliere (private) belangen van alle betrokkenenen."