Reacties goede doelen n.a.v. uitzending Uitgesproken Vara

1 december 2010, 08:59

AMSTELVEEN (1 december) - In de uitzending van het tv-programma "Uitgesproken Vara" van 29 november worden drie goede doelen beschuldigd van "foute" beleggingen. De drie fondsen, Hartstichting, Jantje Beton en Reumafonds, gaven hierop hun reactie.

Hartstichting
Directeur Hans Stam: "We zijn hier erg van geschrokken. We wisten niet dat we indirect in een producent in clustermunitie investeren. We vinden het belangrijk alleen te investeren in betrouwbare en duurzame fondsen, dat is onze morele plicht maar ook ons beleid. We hebben per direct de index laten verkopen. We gaan met onze vermogensbeheerder in gesprek hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen want dit mag echt nooit meer gebeuren".

Jantje Beton
Directeur Rob van Gaal: "We betreuren het ten zeerste dat maximaal €700.000 van ons vermogen via het ING Euro Credit Obligatie Fonds bij ondernemingen terecht is gekomen die de duurzaamheidtoets niet kunnen doorstaan. Dit toont eens en te meer aan dat wij een juiste beslissing hebben genomen om helemaal uit beleggingen te stappen en te kiezen voor zekerheid."

Reumafonds
Het Reumafonds heeft naar aanleiding van het televisieprogramma Uitgesproken Vara besloten haar duurzame beleggingsportefeuille aan te passen. Na grondig intern onderzoek blijkt dat 8.150 euro belegd wordt in bedrijven die controversieel zouden zijn. Het Reumafonds wil alle twijfel hierover wegnemen en doet afstand van het Amerikaanse fonds Ishares MSCI USA Select Social, waarin ook deze bedrijven zitten.

 

gerelateerde items