Reactie Coins for Care op CBF-brief

14 september 2006
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Centraal Bureau Fondsenwerving

Anthony Fokkerweg 1

1059 CM Amsterdam


23 augustus 2006

 


Geachte heer Zwartjes,

 


Hartelijk dank voor uw brief van 16 augustus, die wij met verbazing hebben gelezen.

 


Allereerst schrijft u dat u met de brief wilt reageren op ons projectverslag van 24 april j.l. De datum van de brief doet echter vermoeden dat u reageert naar aanleiding van het artikel in het augustusnummer in het blad Fondsenwerving.

 


U stelt dat u in de brief wilt reageren op een aantal elementen met betrekking tot de verdeling van de opbrengst van de actie. Het is een goede zaak dat het CBF een oogje in het zeil houdt. In plaats van vragen te stellen, blijkt echter dat u uw oordeel al klaar heeft, gebaseerd op assumpties en "tweedehands informatie". Dat is teleurstellend, zeker daar de feiten gewoon op internet beschikbaar zijn en wij bereikbaar zijn voor eventuele vragen. Wij dachten dat het CBF altijd eerst bij de betreffende partij informatie inwon alvorens een oordeel te vellen?!? Hoewel wij het dus niet eens zijn met de toon van de brief, willen wij toch graag reageren op de inhoud.

 


Het CBF stelt steeds dat het om een "gewijzigde verdeling" gaat. Het gaat echter om het zoeken van een passende bestemming voor gelden die NA AFLOOP van de Coins for Care actie zijn binnengekomen. In het kort komt het erop neer dat Coins for Care uit twee fasen bestond: fase 1 was de feitelijke inzameling waarbij de opbrengst volgens de wensen van het publiek is verdeeld over 119 goede doelen. Toen na de uitbetaling onverwacht nog geld bleef binnenkomen, ontstond fase 2: opheffing Coins for Care en verdeling restgeld volgens liquidatiebepalingen in de statuten.

 


De statuten van Coins for Care stellen zeggen hierover:

Art. 13 Lid 7: "Het bestuur bepaalt de bestemming van een eventueel batig liquidatiesaldo voor een doel zoveel mogelijk overeenkomstig de stichting."

Artikel 2, doel en middelen: "De stichting stelt zich ten doen te bevorderen, dat die instellingen en projecten met een algemeen maatschappelijk belang voor ten minsten 98% uit de na te melden geldmiddelen financieel worden ondersteund, welke - op een door haar bestuur te bepalen wijzen - door de meerderheid van haar begunstigers voor die ondersteuning worden aangewezen."

 


Het bestuur heeft volgens deze regels gehandeld en bovendien in volle openheid. Wat is er volgens het CBF "schijntransparant" aan een 75 pagina's tellend projectverslag dat niet alleen inzicht geeft en volledige verantwoording aflegt over alle aspecten van de actie zelf, maar dat bovendien de verdeling van de restgelden uitlegt? Een verslag dat bovendien aan alle betrokkenen is gestuurd en dat op internet beschikbaar is? Wij zijn in de verantwoording veel verder gegaan dan de CBF Verklaring van geen Bezwaar vereist en onze verantwoording voldoet aan alle denkbare eisen. Wij vragen ons dan ook af op welke artikelen in de VGB u uw bezwaar tegen onze beslissing baseert.

 


U schrijft dat er volgens het CBF geen dwingende reden was om over te gaan tot "wijziging" van de verdeling van de opbrengst. Volgens het bestuur van Coins for Care waren de volgende redenen WEL voldoende dwingend:

- de actie was afgelopen en de opbrengst volgens de afgesproken verdeling verdeeld onder de deelnemende goede doelen. Tijdens het wachten op afronding van het projectverslag en de accountantsverklaring, waarna de stichting kon worden opgeheven, werd dit op de website gecommuniceerd. Daar stond ook dat eventueel extra binnengekomen geld besteed zou worden aan "professionalisering en vergroting transparantie van de branche".

- op p. 52/53 van het verslag staat uitgelegd dat ruim 60(!) goede doelen (met CBF Keur of Verklaring!) zelfs na 2 jaar en vele verzoeken van Coins for Care geen of onvoldoende verantwoording hadden afgelegd over de ontvangen bedragen, terwijl dat van tevoren contractueel was vastgelegd (zie p. 25/26). Een aantal goede doelen weigerde zelfs verantwoording af te leggen.

- op p. 52 van het projectverslag is te lezen dat maar liefst 4 deelnemende doelen (met CBF Keur of Verklaring!) niet meer bestonden of niet meer te bereiken waren.

 


Net als destijds met de commotie rondom de stemmodule, achtte het bestuur van Coins for Care door deze omstandigheden niet gegarandeerd dat het geld van het publiek goed terecht zou komen als de oude verdeling ook werd gevolgd voor het restbedrag. Daarom is besloten bij liquidatie een andere bestemming te vinden voor de gelden die NA AFLOOP van de actie zijn binnengekomen. Daarbij is nagedacht over een manier om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen: professionalisering en verbetering van verantwoording.

 


Om niet alleen een negatief signaal af te geven (de verantwoording was niet goed), hebben we 10 goede doelen die WEL goed verantwoording hebben afgelegd een bonus gegeven. Hiermee wilden we juist een positief signaal afgeven.

 


Na maandenlang overleg binnen het Coins for Care bestuur, met het bestuur van de Donateursvereniging, notarissen, juristen en adviseurs heeft het bestuur van Coins for Care besloten een deel van de restgelden aan de Donateursvereniging te schenken. Deze organisatie zet zich immers in voor verbeterde transparantie en verantwoording. Het idee voor de Donateursvereniging is ontstaan naar aanleiding van ervaringen tijdens de Coins for Care actie (o.a. de fraude bij Eurocollecte) en werd nog eens bevestigd door de vervelende ervaringen met de slechte verantwoording van (een deel van) de Coins for Care doelen. De Donateursvereniging heeft de schenking ontvangen met het verzoek dat het besteed wordt aan een project met het thema "transparantie en/of verantwoording" dat de gehele branche ten goede komt. Dat Esther Jacobs bij beide organisaties betrokken is, is begrijpelijk, omdat het idee voor de Donateursvereniging is ontstaan n.a.v. Coins for Care. De activiteiten van Coins for Care (website en evt. verdere inzameling van muntjes) zijn begin dit jaar ook aan de Donateursvereniging overgedragen, de stichting Coins for Care wordt nog voor het eind van dit jaar officieel opgeheven.

 


U schrijft dat gevers niet op de hoogte waren. Vanaf afronding van de actie en uitbetaling van de gelden (zo'n anderhalf jaar geleden) tot aan publicatie van het projectverslag, stond echter op de Coins for Care website vermeld dat na de actie binnengekomen geld besteed zouden worden aan professionalisering en transparantie van de branche. Sinds publicatie van het projectverslag staat vermeld dat muntjes alleen nog bij de Donateursvereniging ingeleverd kunnen worden. Gevers waren dus wel degelijk geïnformeerd en hadden de keuze tussen wel of niet geven voor dit doel.

 


Ook stelt u dat aan het CBF niet blijkt dat deze "wijziging" aan de betrokken organisaties is medegedeeld. Begin april is echter een uitgebreide e-mail aan alle betrokken organisaties gestuurd, waarin deze beslissing werd uitgelegd en toegelicht en waarin ook de bonus werd bekendgemaakt. Wij hebben hier uitsluitend positieve reacties op gehad van de deelnemende organisaties en geen enkel bezwaar ontvangen.

 


Vaak wordt gesuggereerd dat dit alles een "eenmansactie" van Esther Jacobs is. Hoewel duidelijk is dat zij als enthousiaste initiatiefnemer het meeste tijd en energie heeft gestoken in Coins for Care, zijn wij als bestuur allen persoonlijk actief geweest tijdens de actie en betrokken bij en verantwoordelijk voor alle genomen beslissingen.

 


Wij begrijpen dat het besluit zoals omschreven in het projectverslag, vragen oproept. Wij zijn teleurgesteld dat het CBF ervoor heeft gekozen een oordeel te vellen zonder de dialoog aan te gaan en zonder op de hoogte te zijn van alle feiten.

 


In plaats van een advies onze beslissing terug te draaien, lijkt het ons passender als het CBF de Keurmerk en Verklaringhouders die deelnamen aan Coins for Care en niet meer te traceren zijn en/of geen verantwoording hebben afgelegd over de ontvangen giften aan de tand zou voelen.

 


Omdat wij een voorstander zijn van transparant handelen, zullen wij uw brief en onze reactie daarop op onze website zetten, zodat belangstellenden deze discussie kunnen volgen.

 


Wij gaan ervanuit dat wij onze beslissing hiermee voldoende hebben toegelicht en dat de zaak hiermee is afgedaan. Mocht u nog vragen hebben, dan horen wij dat graag.

 


Met vriendelijke groet,

 


Het bestuur van Coins for Care

 


Esther Jacobs info@estherjacobs.info

Carola Boer-Broeders carolaboer@xs4all.nl

Leonie Martens leonie@lemaradviezen.nl

Robin Stolle rstolle@xs4all.nl

Peter-Paul van Reenen peterpaul@thelittlegym.nl