Rapport pleit SNV grotendeels vrij

22 maart 2011
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (24 maart) - Voor de beschuldigingen van allerlei misstanden bij ontwikkelingsorganisatie SNV blijkt nauwelijks enige grond. Dat blijkt uit een onderzoek van Ernst & Young in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De aantijgingen kwamen van klokkenluiders uit de SNV-organisatie en betroffen onder andere te hoge directiesalarissen en onjuist declaratiegedrag.

In november 2010 ontving de FIOD informatie van een informant over vermeende misstanden binnen SNV. De FIOD leidde de informatie door naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Negen beweringen van de informant werden in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken getoetst door Ernst & Young Accountants.
De beweringen gingen over de hoogte van de directiesalarissen, een tweetal dubieuze zakenreizen, huurtoeslag als verkapt salaris, een toelage voor scholingsactiviteiten van een kind, het gebruiken van subsidiegeld voor juridisch advies en de vermeende onrechtmatigheid van enkele Europese aanbestedingen.

Negen beweringen
Van de negen beweringen bleken er zes onjuist en drie juist, maar wel binnen de gestelde regels vallend. Zo bleek de bewering dat de algemeen directeur van SNV een deel van zijn salaris zou hebben terugbetaald om aan de norm van de Wet Openbaarmaking Financiële Middelen Topinkomens (WOPT) te voldoen onjuist. Zijn inkomen bleef namelijk al beneden de norm die in 2009 €188.000,- bedroeg.

Reis Aruba
Onjuist bleek verder de bewering dat de reis die de algemeen directeur in 2008 maakte naar Aruba geen zakelijk karakter zou hebben gehad. Ook vijf van de zes Europese aanbestedingen die SNV deed, voldeden aan de regels. In één geval was onvoldoende informatie beschikbaar om een goede beoordeling te kunnen doen.

Binnen de norm
Van de negen beweringen bleek een drietal juist, maar wel passend binnen de regels of normen van SNV. Zo is het juist dat SNV subsidiegeld heeft besteed aan juridisch advies, maar in de subsidiebeschikking is volgens Ernst & Young niet opgenomen dat dit niet mag.
En het is juist dat aan één van de managing directors in november 2010 een huurtoeslag is toegekend voor de periode van maximaal een jaar. Dit was afgesproken om een lager netto salaris ten opzichte van haar vorige inkomen in de functie van regiodirecteur te compenseren. Hierdoor komt het salaris echter niet boven de zogenaamde DGIS norm voor directiesalarissen in de Internationale Samenwerking uit, zoals door de klokkenluider werd beweerd.

Maatregelen
Mede naar aanleiding van het onderzoek zegt SNV in nauw overleg met de Raad van Toezicht een aantal maatregelen te hebben getroffen, zoals een klokkenluidersregeling, een strengere controle op declaraties, en meer controle op aanbestedingen. Per 1 januari 2011 is bovendien de DGIS norm vrijwillig aanvaard door SNV.