Rabo Foundation viert 45-jarig jubileum

25 november 2019, 06:00
Directeur van de Rabo Foundation Pim Mol
Directeur van de Rabo Foundation Pim Mol
De Rabo Foundation viert dit jaar het 45-jarig bestaan. Het fonds werd In 1974 werd opgericht om wereldwijd kwetsbare mensen een beter toekomstperspectief te bieden door te investeren in hun zelfredzaamheid. Op 21 november werd in Amsterdam het jubileum gevierd. 

Rabo Foundation bereikte in 2018 via haar partners 3,3 miljoen kleine boeren in 22 landen, in Nederland vonden 1.172 mensen een baan bij een sociale onderneming waarmee het fonds samenwerkt en er 128.740 mensen zijn opgeleid om een financieel gezond leven te leiden.

Zelfredzaamheid

‘Door te investeren in zelfredzaamheid helpen wij de levens te verbeteren van kleine boeren in het buitenland en kwetsbare bevolkingsgroepen in Nederland’, vertelt directeur Pim Mol. ‘Want meer financiële onafhankelijkheid kan trapsgewijze effecten hebben, waaronder lokale economische ontwikkeling, sociaal welzijn en positieve milieuresultaten. In ontwikkelingslanden vormen kleinschalige boeren een te groot risico voor een traditionele bank om ze als klant aan te nemen. Als wij ze een lening geven, kunnen ze na verloop van tijd onafhankelijk worden en uiteindelijk bankplichtig worden in hun eigen land.’

Voedselzekerheid

Met haar werk levert de Rabo Foundation al 45 jaar een bijdrage aan maatschappelijke uitdagingen als voedselzekerheid, sociale inclusie en bestrijding van armoede in Nederland en ver daarbuiten. Samen met boerencoöperaties en mkb-bedrijven bereikt de Foundation inmiddels miljoenen kleine boeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Met behulp van donaties, leningen, kennis en kunde ondersteunt het fonds meer dan 369 organisaties in 22 landen en is de financiering uitgegroeid van 900.000 gulden naar 35 miljoen euro per jaar.

Financiële zelfredzaamheid

Rabo Foundation is ook actief in Nederland. Daar investeert zij in sociale ondernemingen en organisaties bij het vergroten van financiële geletterdheid en de toegang tot de arbeidsmarkt voor mensen die graag willen werken maar moeilijk een baan vinden. ‘Een stabiele financiële situatie heeft een enorme impact op het welzijn en het leven van een persoon’, vervolgt Mol. ‘Voor veel Nederlanders is financiële zelfredzaamheid niet vanzelfsprekend. We gebruiken ons netwerk om met verschillende partijen samen te werken aan dit onderwerp.’

Jacques Diouf Award

De Rabo Foundation ontving voor haar werk in 2017 de internationale Jacques Diouf Award van de FAO, de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties. De prijs was een waardering voor de jarenlange inzet om kleine boerengemeenschappen in ontwikkelingslanden te ondersteunen en economisch te versterken.

Bron: Rabo Foundation
 
gerelateerde items