Toon alles (1)

Museum Boijmans wint de RAAK Stimuleringsprijs

11 september 2017, 12:00
Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam wint de RAAK Stimuleringsprijs van het Oogfonds.
Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam wint de RAAK Stimuleringsprijs van het Oogfonds.
Met de RAAK Stimuleringsprijs worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam kreeg dit jaar de meeste stemmen van het Nederlandse publiek en ging tijdens de uitreiking op 11 september naar huis met de hoofdprijs van €25.000,-.
 
De prijsuitreiking vond plaats bij de winnaar van vorig jaar: Museum Beelden aan Zee in Den Haag. Voor het eerst ontvingen alle drie de finalisten een geldprijs om hun collectie toegankelijk(er) te maken voor blinden en slechtzienden. Zo ging het Utrechtse Museum Speelklok naar huis met een cheque van €10.000 en ontving het Tropenmuseum in Amsterdam €5.000. Alle finalisten ontvangen een geldbedrag, reliëftekeningen en kennis van een specialist over het toegankelijk maken van een collectie.
 
RAAK Stimuleringsprijs 
In Nederland zijn meer dan 350.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, (historische) objecten of andere informatie in een museum. Met de RAAK Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de tweede keer werd uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon en wordt ondersteund door verschillende fondsen.
 
gerelateerde items