Toon alles (2)
Edwin Venema

Quote-miljonairs strijden tegen stille armoede

26 oktober 2016, 18:00
Miljonairs moeten meer gaan investeren in mensen die het wat minder breed hebben. Die oproep doen twee rijke ondernemers in het glossy magazine de Quiet-500, de ludieke tegenhanger van de Quote-500. Het gaat om Dirk Lips en Harry Hilders. Zelf zijn ze actief met armoedebestrijding in Tilburg.
 
De Quiet 500 is een activiteit van de Quiet Community: een Tilburgs initiatief om mensen in een armoedesituatie een zogenoemde Quiet-pas te geven. Met deze pas komen ze in aanmerking voor allerlei goederen en diensten. Deze komen van particulieren en van het bedrijfsleven, maar ook van de Quiet-members zelf.

Leed verzachten

Waar het schuurt, meent mede-initiatiefnemer Ralf Embrechts van de Quiet-Community en Quiet-500, is dat zo'n 10 tot 12 procent van de Nederlanders niet goed rond kan komen. Hoog tijd om het leed eens wat te verzachten, vond hij. Lips en Hilders kregen daarom drie jaar geleden een exemplaar opgestuurd van de eerste editie van de Quiet-500, omdat 'miljonairs eigenschappen en talenten hebben' die ze kunnen inzetten voor mensen in armoede. 'Wij vroegen of ze die wilden inzetten voor mensen in armoede en dat hebben Lips en Hilders destijds gedaan.'
 
Landelijke belangstelling
Het heeft inmiddels al geleid tot de oprichting van een Quiet Community, waaraan al tweehonderd ondernemers meedoen. Vanuit het hele land is daar belangstelling voor, waaruit een heel netwerk is opgetuigd. 'Bijvoorbeeld: een kapper knipt iemand eens per week voor niks, een restaurant laat gezinnen een keer uit eten gaan. Dat is in januari begonnen en als je ziet hoe snel al die ondernemers mee gingen doen, geeft dat een heel warm gevoel.'
 
Recreatie-ondernemer
Dirk Lips (64) vergaarde zijn kapitaal als Brabantse recreatieondernemer. Het imperium van Lips is gebouwd op goede lokale contacten. In de jaren negentig verloste hij diverse gemeenten van hun veehallen en transformeerde ze tot goed lopende locaties voor beurzen en evenementen. Dankzij overnames van onder meer de Brabanthallen, de IJsselhallen en vliegtuigmuseum Aviodrome groeide Lips Beheermaatschappij (Libéma) uit tot een van de grootste recreatiebedrijven van Nederland. Lips sneed in de kosten door de overhead te verplaatsen naar het hoofdkantoor in Rosmalen. Zakenblad Quote schat zijn vermogen op circa € 140 miljoen.

Vastgoedmagnaat
Hagenaar Harry Hilders heeft een aanmerkelijk minder goede reputatie dan Lips. Hilders vergaarde zijn fortuin in het vastgoed - Quote schat zijn portefeuille nu op een waarde rond de  €500 miljoen - maar kwam enige jaren geleden in het nieuws door een omvangrijke vastgoedfraude. De vastgoedmagnaat trof een van de grootste schikkingen in Nederland ooit om verdere vervolging te voorkomen. Hilders betaalde destijds bijna €40 miljoen aan justitie en het Philips Pensioenfonds.
 
►Bronnen: Quote, Het Financieele Dagblad
 
 
 
gerelateerde items