PwC start Social Impact Lab voor begeleiding social enterprises

PwC start Social Impact Lab voor begeleiding social enterprises
PwC start Social Impact Lab voor begeleiding social enterprises
25 maart 2014
Nieuws | | (Social) Impact

PwC gaat vanaf juni een drietal beginnende social enterprises intensief begeleiden. Startende bedrijven die een maatschappelijk doel nastreven, kunnen hun plannen bij het zogenoemde Social Impact Lab indienen. Uit de inzendingen worden de drie meest veelbelovende businessplannen gekozen.

De drie meest veelbelovende aanmeldingen komen in aanmerking voor een intensief begeleidingstraject van een jaar tot maximaal twee jaar, huisvesting binnen PwC als zij dat nodig hebben en,financiering naar behoefte (tot € 50.000). Om mee te doen mag een start-up niet langer dan drie jaar bestaan. Belangstellenden kunnen zich tot en met 9 mei aanmelden, waarna het selectieproces begint. Op 13 juni wordt de uitslag bekend gemaakt.

Duurzaam verdienmodel
Social enterprises zijn ondernemingen die primair een sociaal of maatschappelijk doel nastreven, mét een gezond businessmodel. Bekende voorbeelden zijn de (‘slaafvrije’) chocolade van Tony’s  Chocolonely of de Taxi-E die met elektrische auto’s rijdt met chauffeurs die een afstand tot de arbeidsmarkt hadden. Verantwoordelijk PwC-partner Robert van der Laan (foto) is zeer enthousiast over de sterk opkomende social enterprise-sector. ‘Een bedrijf als Taxi-E brengt klimaatverandering en sociale innovatie samen in één duurzaam verdienmodel. Het zijn ondernemers die laten zien hoe je de megatrends van deze tijd kunt omzetten in kansen. Daar hebben wij mee te maken en onze klanten ook. We kunnen er wat van opsteken én het raakt de kern van onze strategie.’

Kennis en kunde inzetten
PwC vindt de opkomst van sociaal ondernemerschap een belangrijke ontwikkeling en wil daarom haar kennis en kunde inzetten om deze sector in Nederland op de kaart te zetten. Dat doet ze onder andere door op kwartaalbasis masterclasses te organiseren voor social enterprises en onderzoek te doen naar de financieringsmogelijkheden voor dit soort ondernemingen. Het Social Impact Lab is bedoeld om startende ondernemingen verder te helpen.

PwC is een van de founding partners van Social Enterprise NL, een platform dat social enterprises verenigt en hun belangen behartigt en dat opgericht is door Willemijn Verloop, die eerder bekend werd als oprichter van War Child.