PwC-partner Bauman leidt fusiecommissie ISF en NGF

21 oktober 2009
Nieuws | | Personalia

AMSTELVEEN (20 oktober) - ISF en NGF hebben een volgende stap gezet op weg naar de voorgenomen fusie. ISF-voorzitter Peter Helmer en NGF voorzitter 22 hebben een adviescommissie onder leiding van Martin Bauman (partner bij PwC) opdracht gegeven om een voorstel te doen voor de statutaire structuur van een nieuwe, gezamenlijke organisatie.


Nederlands Instituut voor Fondsenwerving

De nieuwe naam voor het fusieproduct wordt waarschijnlijk iets in de trant van het Nederlands Instituut voor Fondsenwerving. ‘Ons voorbeeld en onze evenknie is het Britse Institute of Fundraising’, zegt 22.

Bestuursvertegenwoordigingen van ISF en NGF zijn sinds begin dit jaar in gesprek over een nauwere samenwerking of fusie tussen beide organisaties. De aanleiding daarvoor was heel pragmatisch, vertelt Man: ‘Er waren te veel kleine clubjes. Dat leidt tot versnippering. Soms moet je over je eigen verworvenheden heen kunnen stappen. Samen kunnen we een grotere vuist maken naar de achterban en de politiek.’


Platform voor fondsenwerving in Nederland

Over de marktanalyse en de visie voor een nieuw op te richten organisatie is inmiddels brede consensus. De fusieclub moet het platform worden voor fondsenwerving in Nederland. Fondsenwervers, fondsenwervende instellingen en dienstverleners moeten zo de kans krijgen om elkaar te ontmoeten en kennis, ervaring en diensten uit te wisselen. Na de fusie zullen de besturen van ISF en NGF in elkaar worden geschoven.


Commissie Bauman

De uitdaging voor de commissie Bauman is om een (statutaire) structuur voor de nieuwe organisatie te ontwikkelen, waarbij de verworvenheden, culturele eigenheden en belangen van zowel ISF als NGF gewaarborgd zijn. Zodra er voor het voorstel van Bauman voldoende draagvlak is binnen NGF en ISF, kan de commissie ook een voorstel doen voor de samenstelling van het bestuur van de nieuwe organisatie. De commissie zal naast voorzitter Martin Bauman bestaan uit twee commissieleden die door respectievelijk NGF en ISF zijn aangewezen. Dit zijn Corine Aartman (fondsenwervingsadviseur en medeoprichtster van het NGF) en Danny Friedrichs (directeur van het ISF). Notaris Saskia Laseur (Van Doorne) en Bob van Boven (zelfstandig adviseur) completeren de commissie.

Het resultaat van de werkzaamheden van de commissie zal in eerste instantie voorgelegd worden aan de besturen van NGF en ISF. In tweede instantie zullen de algemene ledenvergadering van het NGF en het participantenoverleg van het ISF zich hierover uit moeten spreken. Bauman verwacht uiterlijk eind december met het advies voor de structuur van de nieuwe organisatie te komen.


Keurmerk Goede Doelen

Op de vraag of Man niet ruimte ziet voor nog meer samenwerking in de sector, zegt hij: ‘Het is jammer dat er nu twee keurmerken zijn (Keurmerk Goede Doelen en CBF-keur, red.). Ik hoop dat dat er over drie jaar nog maar één is. Het CBF is niet erg flexibel in het zich aanpassen aan het veranderende filantropische landschap. Er is een hele nieuwe stroom instellingen op de markt gekomen, die allemaal een keurmerk willen maar die niet kunnen voldoen aan de voorwaarden van het CBF. Daarmee is het CBF-keur een protectionistisch instrument voor de gevestigde doelen geworden.’