Toon alles (1)

PvdA en CU willen uitdaagrecht voor burgers

25 augustus 2016, 09:00
De rechten van burgers die zelf iets willen organiseren in hun buurt zouden wettenlijk moeten worden vastgelegd door middel van een zogenoemd 'uitdaagrecht'. Dit geeft burgers het recht taken en publieke budgetten van de overheid over te nemen. Dit voorstel lanceerden PvdA en CU deze week naar Brits voorbeeld.
 
Volgens fractieleiders Samsom en Segers hebben marktwerking en schaalvergroting geleid tot gebrekkig toezicht en een nieuwe lawine aan toezichtregels, waarbij burgers in de knel zijn gekomen. De "publieke samenleving" moet daarom volgens PvdA en CU worden "heroverd". Dat zou kunnen met een overnamerecht, zoals ook in Groot-Brittannië wordt gehanteerd: lokale verenigingen en buurten moeten voorrang krijgen bij de verkoop van bijvoorbeeld buurthuizen, op voorwaarde van een gezonde exploitatie.
 
Het voorstel behelst feitelijk een pleidooi voor een coöperatief overheidsbestuur. Als voorbeelden van bestaande initiatieven noemen Samsom en Segers een coöperatie voor duurzame energie in Groningen en een organisatie die 'thuiskoks' koppelt aan mensen die extra ondersteuning nodig hebben bij het maken van hun avondmaaltijd.

►Bronnen: PvdA, Christen-Unie, NRC Handelsblad
gerelateerde items