Publiek kiest begunstigden Engels loterijgeld: grote verschuivingen

17 november 2005
Nieuws | | Loterijen

De Britse National Lottery - equivalent van onze Staats Loterij - heeft 31 oktober voor het eerst het publiek tijdens een televisieshow laten kiezen waar een deel van het loterijgeld naartoe gaat. Resultaat: grote verschuiving, en goede doelen die zich afvragen of het geld nu niet vooral naar tranentrekkende doelen gaat.


In een notendop: de komende drie jaar wordt ongeveer 66 miljoen pond via het nieuwe verdeelsysteem toegekend. Het eerste jaar worden 50 projecten beloond met 50.000 pond elk. Het tweede jaar wordt onder dezelfde projecten nog eens 1,5 miljoen pond verdeeld. In derde jaar wordt vervolgens het restant (50 miljoen pond) uitgekeerd.


Het Engelse publiek heeft nu dus gesproken. Uiteindelijk hebben 47 doelen geld gekregen uit de publiekspot. Opvallend is dat slechts 17 organisaties eerder loterijgeld ontvingen. Voor 30 organisaties is dit de eerste keer dat geld uit loterijopbrengsten op de rekening kan worden bijgeschreven. Het publiek lijkt niet te hebben gekozen voor gevestigde namen alleen.


Niet iedereen is overigens blij het met het nieuwe verdeelsysteem. Onder goede doelen is al wat gemor hoorbaar. Het verwijt: met name televisiegenieke en tranentrekkende projecten zouden door het publiek worden beloond. Claire Peeters, van Ecoworks: 'Wij wonnen het van een bijenhoudersproject. Een goed project, maar te gespecialiseerd om een emotionele snaar te raken bij het publijk.' (H.H.)