Provinciale goede doelen loterij failliet

29 november 2006

Enkele maanden terug werd de geboorte van de Provincieloterij aangekondigd, een loterij waarvan de opbrengsten grotendeels naar maatschappelijk minder bedeelden zou vloeien. Na tegenvallende lotenverkoop en een mislukte eerste trekking is maandag het faillissement uitgesproken.


Initiatiefnemers Patrick Kraak en Martin Dibbets (beiden Stichting Help Noord-Holland) begonnen nog optimistisch aan hun avontuur. Hun loterij zou een hype gaan worden en de minst bedeelden geen windeieren gaan leggen. De opbrengst van de eerste trekking zou ten goede gaan komen aan de voedselbanken en een spectaculaire openingsactie moest het publiek enthousiasmeren. Wie de advertentie van de Provincieloterij uitknipte, voor het raam hing en een lot kocht maakte kans op een kilo goud.



Helaas viel de publieke belangstelling tegen. De eerste trekking werd een mislukking. Er bleken slechts 1496 loten te zijn verkocht. En dat terwijl er 1571 prijzen zouden worden uitgekeerd. Als gevolg van de tegenvallende kaartverkoop werd de hoofdprijs van 50.000 euro niet toegekend. Enkele andere prijzen zijn later alsnog weggegeven.



Van een tweede trekking - oorspronkelijk vastgesteld op 24 oktober - is het nooit gekomen. Opnieuw liep de kaartverkoop stroef. De initiatiefnemers hadden ondertussen al 100.000 euro verloren op het project. Vandaar dat op 23 november het faillissement werd aangevraagd, dat maandag 27 november door de rechter werd uitgesproken.