Project moet effectiviteit microkrediet meetbaar maken

15 augustus 2006
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Hoe effectief is microkrediet? Dat is een vraag die verder gaat dan het financiële rendement alleen. Ict-dienstverlener Ordina gaat Oxfam Nobib en Inafi, netwerk van verleners van microkredieten, helpen meer inzicht te krijgen in de daadwerkelijke impact van hun handelen.


De drie partijen hebben een handtekening gezet onder een overeenkomst die, na een pilot van 18 maanden, moet leiden tot een systeem dat de sociale waarde van microkredieten meetbaar maakt voor alle 200 leden van het Inafi-netwerk. Ordina investeert vijfhonderd manuren in het project. Tom Rodrigues, lid van de raad van bestuur van Ordina, noemt dat in het Financieele Dagblad goed te verantwoorden. "Dit soort projecten levert vooral ook geld op. Vroeger was maatschappelijk ondernemen iets voor managers met paardestaarten en sandalen terwijl het tegenwoordig gewoon een business principle is."

 


Het wordt geen eenvoudige opgave om de kredieten meetbaar te maken. Hoe worden bijvoorbeeld de milieueffecten van nieuwe succesvolle bedrijfjes gekwantificeerd? En wat betekent het wanneer de kinderen van school worden gehaald om mee te helpen in het bedrijf? Sylvia Borren ziet de beren op de weg wel, maar is ook positief. "Als het goed gaat, kunnen we veel leren over de effectiviteit van microfinanciering. Maar als het misgaat zetten we veel meer dan alleen de kredieten van de mensen op het spel."