Toon alles (1)

Brandwondpreventieprogramma uitgebreid naar Wasiko District

10 januari 2016, 00:00
De brandwondenafdeling in het Mulago Hospital
De brandwondenafdeling in het Mulago Hospital
Al in 2004 heeft Interplast samen met lokale partijen in het Mulago Hospital een afdeling opgezet om kinderen met brandwonden te kunnen helpen. Een succesvol programma, waarvan het preventieprogramma in 2015 is uitgebreid naar het Wasiko District. Vanuit het kantoor in Mansana worden lokale initiatieven ondersteund.  

‘Gedurende onze missies zagen onze teams vele verminkte kinderen als gevolg van brandwonden. De behandeling liet te wensen over of bestond eenvoudig niet. Om de behandeling van deze slachtoffers te verbeteren werd samen met Interplast Uganda het Uganda Burns and Plastic Surgery Institute (U.B.P.S.I.) opgezet, aldus Interplast over het ontstaan van het programma. Het werd een private-public samenwerking tussen het Mulago Ziekenhuis (Kampala), Ministerie van Gezondheid, Makerere Universiteit, Interplast Uganda en Interplast Holland.
 
Opleiden
De eerste afdeling van het centrum (in het Mulago Ziekenhuis) werd eind 2004, na een grondige verbouwing, officieel geopend door First Lady van Oeganda, Mrs. Janet Museveni. In 2007 kon verder worden uitgebreid en werd de verpleegafdeling (Holland Ward) opgeleverd en in gebruik genomen. Naast opleiden van Intensive Care – en brandwondverpleegkundigen werd het steeds drukker op de afdeling.
 
Preventieprogramma
Vervolgens werd samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting een brandwondpreventieprogramma ontwikkeld. Hiervoor werden zogenaamde ‘Burn Prevention Officers’ (B.P.O.’s) opgeleid en werd in 2011 gestart met het preventieprogramma. Dit programma heeft de aandacht van het Ministerie van Gezondheid en contacten met lokale partijen werden gelegd. Zoals Unicef en Safe the Children.
 
In 2015 is het programma uitgebreid naar het Wasiko District. Vanuit een kantoor in Mansana worden lokale initiatieven ondersteund onder het motto: ‘Together we can prevent burns’.
 
gerelateerde items