Prof. Paul Smeets: DDB Expert Filantropie & Sustainable Finance

12 februari 2021, 11:21
Prof. Paul Smeets: DDB Expert Filantropie & Sustainable Finance
Prof. Paul Smeets: DDB Expert Filantropie & Sustainable Finance

Prof. Paul Smeets is toegetreden tot het corps van (gast)auteurs en Experts van opinieplatform De Dikke Blauwe. Smeets is de jongste hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en bekleedt de leerstoel Filantropie en Sustainable Finance van het Elisabeth Strouven Fonds. Deze leerstoel richt zich onder meer op de ontwikkeling van een bredere leeromgeving voor filantropische innovaties en samenwerkingen. Voor De Dikke Blauwe zal hij regelmatig bijdragen leveren (zowel in woord als bewegend beeld) over Filantropie & Sustainable Finance.

Paul Smeets is behalve hoogleraar Filantropie en Sustainable Finance ook mede-oprichter van het Sustainable Finance Master-programma aan de Maastrichtse universiteit. Hij beschrijft zijn passie als het begrijpen wat mensen motiveert om aan goede doelen te doneren en om niet alleen voor financiële doeleinden te investeren, maar ook het sociaal belang hierin mee te nemen.

Met zijn onderzoek houdt hij zich voornamelijk bezig met onderwerpen als de motivatie van miljonairs om aan goede doelen te doneren, de visie van rijken op het herverdelen van inkomens, en de manier waarop geld invloed heeft op geluk. Ook is hij geïntereseerd in het maximaliseren van de positieve sociale impact van donaties en investeringen. Zijn papers zijn gepubliceerd in journals als The Journal of Finance, The Review of Financial Studies, en Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Daarnaast heeft hij artikelen uitgebracht in onder andere The New York Times, Forbes, the Guardian, BBC News, de Volkskrant, de Telegraaf en NRC Handelsblad. Ook heeft hij veel seminars en lezingen gehouden bij instanties zoals ABN Amro Bank, Deutsche Bank, Rabobank, Robeco, de OECD, het Nederlands Ministerie voor Buitenlandse Zaken en het Centraal Plan Bureau. Hij is recentelijk zijn eigen YouTube kanaal gestart waarin de impact van geven centraal staat.

Paul heeft een PhD afgerond in Finance aan de Universiteit Maastricht. Daarnaast is hij regelmatig Visiting Professor aan de University of California. In zijn vrije tijd doet Paul aan improvisatietheater en speelt hij graag piano. 


►Alle bijdragen van prof. Paul Smeets kunt u nalezen op zijn speciale pagina op deze website: klik hier.
gerelateerde items