Proef scholier-vrijwilligers opgeschaald

19 mei 2005
Nieuws | | Vrijwilligers

CIVIQ-directeur Marijke Steenbergen brak begin dit jaar al een lans voor de maatschappelijke stage in FM Weekly. Nu minister Van der Hoeven een proef met de maatschappelijke stage opschaalt naar een kleine 300 middelbare scholen, wordt het fenomeen voor vrijwilligersorganisaties inderdaad steeds interessanter. Vanaf het schooljaar 2007/2008 mogen bovendien alle scholen meedoen.


De maatschappelijke stage is een manier om scholieren in het middelbaar onderwijs (VMBO, HAVO en VWO) om te vormen tot goede burgers die hun steentje bijdragen aan de maatschappij. Dit door belangeloos werk te verrichten voor (bijvoorbeeld) een vrijwilligersorganisatie. De proef van het ministerie van Onderwijs begon in het schooljaar 2003/2004. Indertijd namen 10 scholen deel aan het project.


Uit evaluatie blijkt dat de stages goed zijn verlopen, en op draagvlak kunnen rekenen bij zowel school, ouders als de leerlingen zelf. Reden om de proef komend schooljaar op te schalen. Vanaf het schooljaar 2005/2006 zullen 131 scholen voor voortgezet onderwijs meedoen. Een jaar later zullen dat er 262 zijn. Vanaf het schooljaar 2007/2008 mogen alle scholen in het voortgezet onderwijs meedoen. En lonkt een ongekende nieuwe markt voor vrijwilligersorganisaties. (H.H)