Kunstsector moet ageren tegen substitutiegedachte

11 januari 2017

‘De cultuursector moet ageren tegen de toenemende druk vanuit de overheid om privaat geld te werven als een vorm van compensatie voor afnemende subsidies. Die substitutiegedachte zal namelijk een gevaar vormen voor de geefbereid van private cultuurdonoren.’ Deze oproep zal dr. Renee Steenbergen doen tijdens ‘De Dag van het Mecenaat’ op donderdag 19 januari.

Stichting Geef om Cultuur

Het symposium ‘De Dag van het Mecenaat’ is een initiatief van stichting Geef om Cultuur, die werd opgericht in 2011. Het doel van de stichting is ‘de bemiddeling, kennisontwikkeling en kennisoverdracht op het gebied van cultuur in Nederland in de breedste zin des woords’ te stimuleren. Concreet: een research fellowship Mecenaat – ingevuld door dr. Renee Steenbergen - en de ontwikkeling van een interdisciplinair kennisplatform Mecenaatstudies.

Rolverdeling in de kunstfinanciering

De oproep van Steenbergen vindt plaats tegen de achtergrond van allerlei discussies over de rolverdeling in de kunstfinanciering en de nieuwste trends in geven tijdens het symposium. Er komen vragen aan bod als: wie zijn de nieuwe gevers voor de kunsten? hoe bind je jongeren aan een kunstorganisatie? en wat vinden donateurs zelf ? Er zijn bijdragen van (inter)nationale gasten, onderwie Roelof Prins, directeur van vermogensfonds De Verre Bergen dat 20 miljoen euro doneert voor het collectiegebouw in Rotterdam. Een andere spreker is Ina Giscard d’Estaing, werkzaam in het Louvre bij de directie externe relaties: zij kent als Nederlandse de verschillen in motivatie tussen Europese landen. Cathy Pharoa van de City University in Londen vertelt hoe kunstorganisaties de jonge ‘millennials’ aan zich kunnen binden.
  
Het symposium vindt plaats in het Academiegebouw in Utrecht en duurt van 13.00 tot 18.00 uur.
Voor het volledige programma en aanmelding: klik hier

►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.