Prinses Marilene opent nieuw Ronald McDonald Centre

16 november 2010, 08:59
AMSTELVEEN (17 november) - Vorige week opende Prinses Marilène, samen met Marco van Basten en Ed Nijpels, het Ronald McDonald Centre in Amsterdam-Noord. Dit is het eerste sportcentrum in West-Europa voor kinderen en jongeren met een handicap of chronische ziekte.

Het Ronald McDonald Centre is een plek waar deze kinderen en jongeren helemaal zichzelf kunnen zijn. Ze worden met behulp van de beste innovatieve faciliteiten voor gehandicaptensport en revalidatie uitgedaagd om te bewegen. De focus ligt er niet op de handicap maar juist op de mogelijkheden. Twee grote sportvelden (kunstgras en natuurgras), een atletiekbaan, Cruyff Court, fitnessruimte, clubhuis, zwembad en een grote sporthal maken deel uit van het Centre. Naast voetbal en zwemmen is in het Centre onder meer tennis, judo en rolstoelbasketbal mogelijk.

Over het Ronald McDonald Centre
In het Centre zijn alle faciliteiten aangepast. Zo is het zwembad uitgerust met een uniek tilsysteem, waarmee kinderen vanuit de kleedkamer naar het water kunnen worden gebracht. Ook de sporthal, met oplichtende lijnen, is bijzonder. Hiermee kan één veld tegelijk worden ingeschakeld en worden kinderen niet afgeleid door een wirwar van gekleurde lijnen. Het Ronald McDonald Centre is een initiatief van stichting Only Friends en het Ronald McDonald Kinderfonds.

Verschillende verenigingen
Sporters kunnen zich aansluiten bij verschillende sportverenigingen die gebruikmaken van het Centre. Primaire gebruiker is sportclub Only Friends, een Amsterdamse sportvereniging voor gehandicapte kinderen. Oprichter Dennis Gebbink is ook initiatiefnemer van het Centre en ziet met de realisatie ervan een droom uitkomen. Inschrijven bij het Centre is nog steeds mogelijk. Dat kan via www.moveall.nl.

Maatschappelijke dubbelrol
Het Centre vervult een maatschappelijke dubbelrol. Behalve een sportcentrum voor gehandicapten, is het ook een leerwerkbedrijf van het ROC van Amsterdam. Studenten van ROCvA begeleiden kinderen en jongeren bij sporten of lopen stage in het facilitaire bedrijf. Uniek is het leerwerktraject voor jongeren met een Wajong-uitkering. In het Centre krijgen ze onderwijs
gerelateerde items