Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat 80 jaar

14 oktober 2020, 06:00
Koning Willem-Alexander onthulde een textielwerk van Bas Kosters.(Foto: Jorrit Lousberg)
Koning Willem-Alexander onthulde een textielwerk van Bas Kosters.(Foto: Jorrit Lousberg)
In aanwezigheid van Koning Willem Alexander stond het Prins Bernhard Cultuurfonds vorige week in de Lichtfabriek in Haarlem stil bij haar jubileum. Tijdens een inhoudelijk en cultureel programma was er aandacht voor de veerkracht van cultuurmakers, de hoogtepunten van het Cultuurfonds in de afgelopen tachtig jaar en de rol van het fonds nu en in de toekomst. 
 
‘In 2020, nu we geplaagd worden door corona, zijn we weer daar waar we ooit als cultureel fonds begonnen: bij ons allereerste motto ‘tua res agitur’, het is ook uw zaak. Het zijn deze drie wijze en ware woorden die opnieuw zeer actueel zijn geworden. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: wees betrokken, geef om en aan cultuur’, aldus directeur Adriana Esmeijer.
 
Koning Willem-Alexander onthulde een speciaal voor het jubileum gemaakt textielwerk van modeontwerper Bas Kosters. Ook waren er optredens van The Ruggeds en Elten Kiene, beiden winnaars van één van de Cultuurfondsprijzen in 2020. Acteur Gijs Scholten van Aschat gaf een historische terugblik op 80 jaar Cultuurfonds. Verder werd de nieuwe merkcampagne 'Het begin van iets moois...' gelanceerd.
 
Dit jaar zet het Cultuurfonds zich volop in voor de cultuursector, die hard geraakt is door de coronacrisis. Samen met de BankGiro Loterij en vele andere private fondsen werd het Kickstart Cultuurfonds geïnitieerd, dat met ruim 16 miljoen euro podia, musea en producenten van podiumkunsten in staat wil stellen om hun publieksactiviteiten te hervatten. Ook is met de campagne ‘Houd Cultuur Levend’ geld ingezameld voor de sector.
 
Het Prins Bernhard Fonds werd tachtig jaar geleden opgericht als privaatfonds om oorlogsmaterieel aan te schaffen in de strijd tegen de Duitse bezetter. Na de oorlog groeide het fonds uit tot het Prins Bernhard Cultuurfonds dat cultuur en natuur in Nederland ondersteunt. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen maakt het fonds jaarlijks meer dan 3.500 projecten mede mogelijk door het hele land.
 
gerelateerde items