Toon alles (2)

Prestaties goede zorgdoelen in databank

17 februari 2010, 08:59
AMSTELVEEN (16 februari) – Mensen die geven aan goede doelen in de gezondheidszorg kunnen binnenkort via internet nagaan of hun geld goed wordt besteed. Wetenschappers van de Erasmus Universiteit leggen de komende maanden gegevens vast van vijfhonderd goede doelen in de gezondheidszorg. De rangschikking moet donateurs helpen bij hun keuze.


Het project is een initiatief van de stichting Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD), onderdeel van de vergelijkingssite Independer.nl. De stichting werkt samen met het Erasmus Centrum voor Strategische Filantropie in Rotterdam.


Gemiddeld cijfer een 7,5

Op dit moment bevat de database van het CIGD de basisgegevens van zo’n 4.500 goede doelen, die toegankelijk zijn via Independer.nl. Donateurs kunnen daar op trefwoord goede doelen zoeken en gegevens opvragen. De database is echter nog lang niet compleet. Bezoekers van de site kunnen via de databank een oordeel geven over het goede doel waaraan zij geld hebben gegeven. Begin dit jaar zijn op die manier 2.680 meningen gegeven. Daaruit blijkt dat gemiddelde rapportcijfer voor de goede doelen 7,5 was. De manier van werven en de informatie aan donateurs scoorden het laagst: 7,2 gemiddeld. Stichting De Opkikker, die “opkikkerdagen” organiseert voor gezinnen met ernstig zieke kinderen, scoorde het hoogste met een  9,1.


Transparantie goededoelensector vergroten

De opzet van het project is om de transparantie in de goededoelensector vergroten. Het is de onderzoekers vooral te doen om het opstellen van criteria waarmee donateurs kunnen nagaan of de kans op succes bij een organisatie optimaal is. De database moet donateurs dus inzicht geven in de vraag hoe goed een charitatieve organisatie in staat is de eigen doelstellingen te bereiken. Komend voorjaar willen beide initiatiefnemers de eerste resultaten presenteren tijdens het nationale goededoelencongres Civil Society. De databank wordt na de zomer officieel toegankelijk voor donateurs. De impact van de goede doelen wordt dus niet gemeten, dat is te ingewikkeld.
gerelateerde items