Première langverwachte speelfilm DE OOST over Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog vindt plaats in mei 2021

28 maart 2021
Nieuws | | Goede doelen

Stichting op zoek naar financiële partners voor lancering van verdiepend (les)materiaal en meet ups op basis van multiperspectiviteit voor kennisdeling en dialoog over dit onderbelichte deel van de Nederlandse geschiedenis.

In 2020 was het vijfenzeventig jaar geleden dat de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog uitbrak in de toenmalige kolonie Nederlands-Indië, ook wel 'De Oost' genoemd. Deze periode heeft een blijvende impact gehad op Nederland en Indonesië. In het Nederland van vandaag zijn er meer dan 2 miljoen mensen verbonden met deze geschiedenis. Er leven een veelvoud aan ervaringen, herinneringen en perspectieven op de gebeurtenissen en de erfenis daarvan. DE OOST is de eerste grote publieksfilm ooit over de onafhankelijkheidsstrijd en zal eind mei het levenslicht zien. Een speelfilm die lang op zich heeft laten wachten. DE OOST werd geschreven en geregisseerd door Jim Taihuttu, een achterkleinzoon van een Molukse KNIL-soldaat. Met de nieuwe speelfilm laat de Gouden Kalf-winnaar zijn licht schijnen op deze onderbelichte episode uit de Nederlandse geschiedenis die de levens van zijn eigen familie en van vele anderen bepaalde.
 
DE OOST raakt een pijnlijke episode uit de Nederlandse geschiedenis dat tot op heden nog weinig aandacht heeft gekregen. Zowel in de geschiedschrijving, in het onderwijs, als in de publieke dialoog over de impact van dit koloniale verleden. De excuses van Koning Willem-Alexander tijdens het staatsbezoek aan Indonesië in maart 2020 markeren een belangrijke ontwikkeling in de erkenning van de proporties van de gebeurtenissen, maar de daadwerkelijke verwerking zal zich in de aankomende jaren (en decennia) pas echt kunnen voltrekken. New Amsterdam voert brede maatschappelijk gesprekken over de mogelijke weerslag van de speelfilm. Het neemt hiermee zelf het voortouw in de broodnodige dialoog over het historische onderwerp.
 
Om de dialoog over het onderwerp onder een breed, jong publiek te stimuleren, ontwikkelt de East West Foundation ter verdieping op de film ook het educatieve project DE WERELD VAN DE OOST. Op deze website wordt de geschiedenis op laagdrempelige manier voor een jong publiek tot leven gebracht met historische bronnen en persoonlijke getuigenissen. Er is speciaal lesmateriaal bij ontwikkeld voor middelbare scholen en het MBO. Ook gaat DE WERELD VAN DE OOST na de première het land in met (online) publieksprogrammering voor musea en culturele podia. Alles vanuit de gedachte dat dialoog noodzakelijk is voor lering en emotionele verwerking met daarin veel aandacht voor de verschillende perspectieven die in het hedendaagse Nederland te vinden zijn op de gebeurtenissen rondom de Indonesische onafhankelijkheid.
 
Stichting manager Ariadne Asimakopoulos: “De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en de erfenis daarvan heeft een enorme impact op Nederland en Indonesië. Toch is dit verleden bij veel Nederlanders niet of weinig bekend, onbesproken en soms zelfs verzwegen. Zowel de strijd om onafhankelijkheid als de achterliggende koloniale geschiedenis zijn onderbelichte hoofdstukken in de Nederlandse nationale geschiedenis en daarmee onze nationale identiteit anno 2021.
 
De behoefte aan kennis hierover neemt toe, ook onder jongeren. Veel ooggetuigen worden ouder en dat maakt het lastiger om hen vragen te stellen over wat er zich heeft afgespeeld. Mensen zijn op zoek naar nieuwe verhalen die de geschiedenis vanuit verschillende kanten belichten. Naar nieuwe beelden die het verleden tot leven brengen en waarin ze zichzelf kunnen herkennen. Om er betekenis aan te kunnen geven en een mening te vormen, is het belangrijk dat we begrijpen hoe de koloniale geschiedenis vandaag de dag nog een rol speelt in de Nederlandse samenleving. En dat we erover in gesprek gaan."
 
Om de kosten in de komende 12 maanden te dekken is de stichting op zoek naar €150.000,-. Die wordt gezocht bij welgestelde filantropen en mecenassen onder de 2 miljoen Nederlanders die een speciale (familie)band hebben met Indonesië. 
 
Asimakopoulos: “Filantropen of hun foundations kunnen schenkingen doen in tranches van circa €20.000,-, maar we gaan ook graag in gesprek over het verstrekken van ‘social loans’”.
 

Klik HIER voor het major donor document of neem contact op met Ariadne Asimakopoulos: ariadne@newams.com of 06 44 236 155.