Toon alles (1)

Praat mee over de energie van de toekomst

7 april 2016, 16:00
Praat mee over de energie van de toekomst
Praat mee over de energie van de toekomst
Hoe komen we snel af van kolen, olie en gas? Wat is er nodig om ruim baan te geven aan zon en wind? Over die vragen kun jij vanaf vandaag meepraten in de Energiedialoog. Hier lees je de belangrijkste thema’s.
 
De grote bedenker van de Energiedialoog is minister Henk Kamp, die verantwoordelijk is voor het Nederlandse energiebeleid. Hij bracht in januari het Energierapport uit. Bij de presentatie kondigde hij het ‘einde van het fossiele tijdperk’ aan. Mooie woorden, maar vooralsnog wekken we in Nederland slechts 5 procent schone energie op. Werk aan de winkel, dus, en extra belangrijk dat jij van je laat horen! Greenpeace zet de punten voor je op een rij die aan bod moeten komen in de Energiedialoog:
 
Maximaal 1,5 graad opwarming
In december sloten bijna 200 landen in Parijs het klimaatakkoord. Er werd een doorbraak bereikt: tot dan toe streefden landen ernaar de gemiddelde temperatuurstijging op aarde te beperken tot 2 graden. In Parijs werd afgesproken die ambitie aan te scherpen tot 1,5 graad. Dat betekent dat we in 2050 vrijwel geen fossiel brandstoffen meer kunnen gebruiken. De doelstelling van 1,5 graad moet ook in Nederland inzet worden van het kabinetsbeleid.
 
Energieakkoord helemaal uitvoeren
In 2013 sloot Greenpeace met meer dan veertig andere organisaties waaronder de overheid en bedrijfsleven het Energieakkoord. Daarin maakten we afspraken hoe we in tien jaar tijd de hoeveelheid schone energie kunnen verviervoudigen van zo’n 4 procent in 2013 tot 16 procent in 2023. Hoewel er in de afgelopen 2 jaar veel is gebeurd, liggen we nog niet helemaal op schema met de uitvoering.
Medio 2015 kwam daar de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak van Urgenda overheen. De rechter verplichte de Nederlandse regering de CO2-reductie in 2020 aan te scherpen van 20 naar 25 procent. Als het Energieakkoord helemaal wordt uitgevoerd, komen we uit op 21 procent; om 25 procent te halen, moeten de kolencentrales dicht.
 
#KOLENUIT
Kolencentrales zijn qua CO2-uitstoot twee keer zo vervuilend als gascentrales. Maar omdat kolen zo goedkoop zijn en de kosten van vervuiling niet in de prijs verrekend worden, staan de kolencentrales te loeien, terwijl gascentrales in de motenballen worden gezet. Dat is de wereld op zijn kop. De overheid moet ervoor zorgen dat ook de resterende vijf kolencentrales dichtgaan. Daarmee brengen we de Nederlandse CO2-uitstoot in één klap terug met bijna 10 procent.
Teken nu voor de sluiting van de kolencentrales!
 
gerelateerde items