Postcodeloterij-beneficiant Clinton Foundation in kwade reuk van corruptie

30 augustus 2016, 17:30
Rook, maar geen vuur?
Rook, maar geen vuur?
Een 'smoking gun' voor harde corruptie is er niet, maar wel een onheilspellend patroon van vriendjespolitiek en belangenverstrengeling bij de Clinton Foundation dat door Amerikaanse media van zowel rechts als links is blootgelegd. De onthullingen over de Foundation, die als beneficiant van de Postcode Loterij sinds 2005 ruim €24 miljoen ontving, treffen nu vooral presidentskandidaat Hillary. De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken (2009 - 2013) heeft de verdenking over zich afgeroepen dat donateurs van de Clinton Foundation een voorkeursbehandeling kregen op haar ministerie. 
 
Begin deze maand toonden publiek gemaakte e-mails aan dat er een wel erg amicale wisselwerking was tussen Clintons personeel op het ministerie en de werknemers van de Clinton Foundation. Die laatsten vroegen meermaals om gunsten voor donateurs van de stichting en de ambtenaren leken dat heel normaal te vinden. In e-mails die ABC News afgelopen zaterdag publiceerde vraagt het stichtingspersoneel zelfs letterlijk om de spreekwoordelijke seat at the table: drie donateurs die willen graag aanschuiven bij een door het ministerie georganiseerde lunch met de Chinese president Hu Jintao.
 
Ook is gebleken dat meer dan de helft van de particulieren die een ontmoeting hadden met Clinton tijdens de eerste twee jaar van haar ministerschap, hebben gedoneerd aan de Clinton Foundation. Dat berichtte het Amerikaanse nieuwsorgaan Associated Press (AP) op 23 augustus op basis van eigen onderzoek. In totaal sprak Clinton met 154 particulieren over de telefoon of tête-à-tête, 84 daarvan waren Clinton Foundation-donateurs. Gezamenlijk doneerden zij $156 miljoen (€140 miljoen) in de vorm van persoonlijke donaties en donaties via organisaties waaraan de particulieren gelieerd zijn.
 
‘Veel rook, geen vuur’
In een reactie op het nieuws van AP zei presidentskandidaat Clinton: 'Er is veel rook en er is geen vuur. De berichtgeving van AP moet in de context geplaatst worden. Het sluit meer dan tweeduizend ontmoetingen uit die ik heb gehad met wereldleiders, en ontelbaar veel andere ontmoetingen die ik heb gehad met Amerikaanse overheidsambtenaren toen ik minister van buitenlandse zaken was. Het onderzoek behandelt slechts een klein deel van mijn tijd.'
AP verdedigde de keuze voor de focus op particulieren door te stellen dat afspraken met buitenlandse vertegenwoordigers en ambtenaren voortvloeien uit Clintons verantwoordelijkheden als minister; in afspraken met particulieren daarentegen heeft zij meer keuzevrijheid.
 
Ook de kritiek dat het onderzoek slechts de eerste twee jaar van Clintons ministerschap besloeg, wordt door AP verworpen. Al in 2013 vroeg AP inzage in de gedetailleerde agenda van de minister: zonder succes. In 2015 startte het persagentschap een rechtszaak tegen het ministerie om openbaarmaking af te dwingen. Het voorlopige resultaat is dat AP inzage kreeg in Clintons agenda van de eerste twee jaar van haar termijn (afgelopen week werd bekend dat de agenda van de laatste twee jaar op zijn vroegst in december, een maand na de presidentsverkiezingen, volledig zal worden vrijgegeven).
 
Pay-to-play
Het is geenszins de eerste keer dat het vermeende belangenconflict tussen de Clintons en hun stichting in het nieuws komt. Vorig jaar werd verslag gedaan van meerdere voorvallen die de indruk wekken dat een donatie aan de stichting toegang verschafte tot Hillary Clinton en haar ministerie, oftewel pay-to-play.
 
Zo berichtte The Wall Street Journal (WSJ) in 2015 over de relaties tussen de Clintons en de Zwitserse bank UBS. De Amerikaanse belastingdienst eiste in een rechtszaak dat UBS de persoonsgegevens van Amerikanen met geheime bankrekeningen zou overdragen. In 2009, enkele maanden nadat zij was aangetreden als minister, kondigde Clinton 'een voorlopige juridische schikking aan - een ongebruikelijke interventie van de hoogste diplomaat van de VS', schrijft The Wall Street Journal. 'Uiteindelijk droeg UBS informatie van 4.450 rekeningen over, een fractie van de 52.000 die de belastingdienst wilde hebben, een uitkomst die kritiek uitlokte van enkele politici die een harde aanpak hadden willen zien.
'Vanaf dat moment namen de betrekkingen van UBS met de goede doeleninstelling van de Clinton-familie toe', vervolgt het artikel. Het totaal aan donaties van UBS aan de Clinton Foundation groeide van minder dan $60.000 (€53.700) tot 2008, naar een cumulatieve waarde van meer dan $600.000 (€537.000) in 2014'. 
gerelateerde items