Postcode Loterij steunt BRAC in haar aanpak van extreme armoede in Liberia

Musu Flomo kreeg zaden, gieter en training van BRAC in Liberia en handelt nu in okra, pepers, cassave en watermeloen. 
Musu Flomo kreeg zaden, gieter en training van BRAC in Liberia en handelt nu in okra, pepers, cassave en watermeloen. 
17 februari 2018
Nieuws | | Loterijen

De ontwikkelingsorganisatie BRAC kreeg afgelopen vrijdag voor het eerst een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, voor haar aanpak van extreme armoede in Liberia. Met de schenking van 1,5 miljoen euro kan BRAC in het straatarme Liberia starten met haar bewezen aanpak om mensen blijvend uit extreme armoede te tillen.

Het gaat om extreem arme gezinnen die van minder dan 1,69 euro per dag moeten rondkomen. BRAC hielp al 1,7 miljoen gezinnen in Bangladesh uit extreme armoede met haar Graduation aanpak. Hierin ligt de nadruk op het stapje voor stapje begeleiden van vrouwen die in twee jaar tijd samen met hun gezin blijvend uit armoede ‘promoveren’. 

‘Met deze fantastische bijdrage van de Postcode Loterij kunnen we in Liberia gaan doen wat we Bangladesh al op grote schaal bereikt hebben,’ zegt Fazle Hasan Abed, de oprichter en wereldwijde voorzitter van BRAC. 

Natuurlijke bondgenoten
Volgens Fazle Abed zijn de Postcode Loterij en BRAC natuurlijke bondgenoten want zoals de Postcodeloterij miljoenen mensen betrekt bij het versterken van goede doelen, zo denkt en werkt BRAC groots over het bestrijden van armoede. 

Fazle Abed: ‘Small is beautiful, but scale is necessary.’  BRAC bereikt in 11 landen in Azië en Afrika in totaal 136 miljoen mensen met een samenhangende aanpak die bestaat uit onderwijs, landbouw, microkredieten, gezondheid en versterking van de rechten van meisjes en vrouwen. 

Kracht van BRAC
Sylvia Borren, vice-voorzitter van BRAC en ervaren in ontwikkelingssamenwerking, geeft aan waar de kracht van BRAC zit. ‘BRAC  realiseerde zich dat zij ondanks veertig jaar programma’s en strategieën nog steeds niet de groep aller allerarmsten kon bereiken. De mensen die onzichtbaar zijn en niet kunnen meedoen in hun gemeenschap omdat ze te arm zijn. We luisteren, betrekken van dag één de mensen uit de gemeenschap erbij, we starten klein, testen, stellen bij, testen nog een keer en schalen dan op naar grote aantallen gezinnen, in meer dorpen en sloppenwijken, en regio’s en uiteindelijk naar een heel land.’ 

Graduation
BRAC gooit hoge ogen met de resultaten van haar Graduation programma. Onderzoekers van o.a. Yale, MIT en de London School of Economics hebben aangetoond dat deze aanpak de meest kwetsbare groepen daadwerkelijk helpt en de resultaten blijvend zijn. En In 37 landen is de aanpak door overheden en ngo’s overgenomen. BRAC streeft zelf ernaar haar Graduation-aanpak in te zetten voor ten minste 1 miljoen extra mensen die in armoede leven.