Postcode Loterij schenkt dik 256 miljoen tijdens Gala 2010

11 februari 2010


AMSTELVEEN (11 februari) – Tijdens de Postcode Loterij Goed Geld Gala 2010 ging een recordbedrag van ruim 256 miljoen euro naar goede doelen. Daaronder weer een aantal verrassende toekenningen en nieuwe beneficianten.

 


Voorzitter Boudewijn Poelmann kon namens de Postcode Loterij dit jaar royaal strooien met Gouden Enveloppen, want de inleg in 2009 groeide fors, dus er waren ook extra miljoenen te verdelen onder de talloze Goede Doelen die aanwezig waren. Om precies te zijn 256.621.614 euro.


Droomfonds

Nieuw dit jaar was het Droomfonds en de megacheque van 6.250.000 euro ging naar een aantal organisaties die samen werken aan het Zeeuws Landschap en met name duurzaam kustbeheer. Het Droomfonds is een nieuw fonds van de Postcode Loterij voor nieuwe, grootse initiatieven: het realiseren van dromen voor mens en natuur. Het gaat om omvangrijke projecten, die ‘grensverleggend en gedurfd’ zijn. Die over de grenzen van het eigen werkterrein heen gaan en nieuwe coalities vragen.


Eénmalige bijdrage

Een groot aantal hulporganisaties kreeg de jaarlijkse toekenning te horen. Daarnaast waren er extra uitkeringen aan een aantal organisaties, en zeven doelen ontvingen een éénmalige bijdrage. Project de Oceanen kreeg zeven miljoen, The Borneo Initiative 2,3 miljoen, Qurrent kreeg via Stichting Doen één miljoen, evenals De Zeehondencrèche in Pieterburen. DARA ontving een cheque van 750.000 euro en Fier Fryslân kreeg een half miljoen voor de Veilige Veste.


Clinton Foundation

Opvallend was de enorme steun die de Clinton Foundation kreeg. Enerzijds werd de jaarlijkse bijdrage verhoogd naar 1.650.000 euro en daarnaast kreeg de Clinton Foundation twee miljoen euro ten behoeve van HIV/Aids-behandeling voor kinderen in de Niger Delta.


Elf natuurorganisaties

Elf natuurorganisaties krijgen een bijdrage van ruim 2,7 miljoen voor het project Nederlandse Natuurbeelden. Redacteuren, onderzoekers, scholen en omroepen krijgen nu via het Instituut Beeld en Geluid digitaal toegang tot vele honderden uren unieke Nederlandse natuurbeelden. Daarmee ontstaat de mogelijkheid om kennis te maken met natuur, dier en landschappen. Ook zorgt dit project ervoor dat kostbaar beeldmateriaal voor altijd bewaard en beschikbaar blijft. Bovendien is ook geld beschikbaar gesteld om de hedendaagse Nederlandse natuur vast te leggen op high definition video. Zo kan er jaarlijks vijftig uur uniek beeld aan het Natuurarchief worden toegevoegd. De organisaties die aan het project, dat minimaal zeven jaar duurt, gaan meedoen zijn: De 12 provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Vogelbescherming, ARK, Waddenvereniging, Dierenbescherming, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, Goois Natuurreservaat, IUCN Nederland, DCNA en IVN.


Voor alle toekenningen, klik hier.