Postcode Loterij deel recordbedrag uit: 291 miljoen voor goede doelen

14 februari 2013, 08:01
Postcode Loterij deel recordbedrag uit: 291 miljoen voor goede doelen
Postcode Loterij deel recordbedrag uit: 291 miljoen voor goede doelen
Ruim negentig goede doelen ontvingen gisteren de jaarlijkse bijdrage van de Nationale Postcode Loterij tijdens het derde Goed Geld Gala. De 2,5 miljoen deelnemers van de loterij brachten dit jaar een recordbedrag van 291 miljoen euro bijeen. De helft van ieder lot doneert de Postcode Loterij aan goede doelen op het gebied van mens en natuur. Eregast Bill Clinton was aanwezig namens zijn Clinton Foundation die sinds 2005 steun van de Postcode Loterij ontvangt.

Artsen zonder Grenzen was een van de twee organisaties is die een schenking krijgt uit het Postcode Loterij Droomfonds. Het Droomfonds geeft goede doelenorganisaties de mogelijkheid een nieuw, moedig en baanbrekend project te realiseren. Met de donatie van 6.791.000 euro uit het Droomfonds gaat Artsen zonder Grenzen de strijd aan met multiresistente tuberculose (MDR-TB), nieuwe vormen van tbc die niet te behandelen zijn met de standaardmedicijnen. Greenpeace gaat ook een droomproject verwezenlijken: dankzij de schenking van 7.593.028 euro kan een applicatie, genaamd QuestionMark, op de markt worden gebracht die consumenten direct informeert over het verhaal achter de producten die ze kopen.

Nieuwe begunstigden
Vier nieuwe organisaties - WOMEN Inc., Rewilding Europe, PharmAccess en de Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation – krijgen vanaf dit jaar een vaste jaarlijkse bijdrage van de Postcode Loterij. Daarnaast ontvangen veertien bestaande vaste begunstigden een extra donatie voor een bijzonder project. Vijf organisaties ontvangen een eenmalige schenking, waaronder Stichting Voedselbanken Nederland, de koepel van 135 voedselbanken, die met een bijdrage van 1 miljoen euro de voedselbanken helpt hun faciliteiten te verbeteren en te professionaliseren.

Bill Clinton
Femke Halsema ging in gesprek met Clinton en vroeg hem naar de definitie van leiderschap, de grootste uitdagingen van dit moment, duurzaamheid en de rol van maatschappelijke organisaties voor de samenleving. Bill Clinton sprak de aanwezigen in de zaal toe: “Elke Nederlander die meespeelt met de Postcode Loterij is daardoor eigenlijk zelf een goede doelenorganisatie, omdat je bijdraagt aan het verbeteren van het leven van anderen. Jullie kunnen trots zijn op dit bijzondere systeem van de loterij.”

(Foto: Roy Beusker Fotografie)
gerelateerde items