Plastic Soup Foundation: vlokreeft vermaalt tas tot 1,75 miljoen stukjes plastic

Plastic Soup Foundation: vlokreeft vermaalt tas tot 1,75 miljoen stukjes plastic
Plastic Soup Foundation: vlokreeft vermaalt tas tot 1,75 miljoen stukjes plastic
12 december 2017
Nieuws | | Goede doelen

Plastic tassen vallen langzaam maar zeker uiteen in het mariene milieu onder invloed van zonlicht, zuurstof en golfslag. Onbekend was of mariene organismen dat proces versnellen door plastic te eten en uit te scheiden. De vlokreeft (Orchestia gammarellus) blijkt dat te doen.
 
Engels laboratoriumonderzoek toonde aan dat deze antipode een plastic draagtas omzet in oneindig veel kleine stukjes met een gemiddelde diameter van 488,59 μm. Het type plastic maakt niet uit, wel of het plastic een biofilm heeft. In het laatste geval gaat het fragmentatieproces ongeveer vier keer zo snel. Eén vlokreeft produceert ruim 8 fragmenten per dag. Onderzoek op de vloedlijn bevestigt de aanwezigheid van deze fragmenten in en rond de uitwerpselen van dit diertje dat leeft in Noord en West-Europa.
 
Het onderzoek is uitgevoerd aan de universiteit van Plymouth en gepubliceerd in Marine Pollution Bulletin. Professor Richard Thompson, een van de onderzoekers: ‘Elk jaar worden naar schatting 120 miljoen ton single-use plastic producten geproduceerd, zoals plastic draagtassen. Dit onderzoek toont aan dat diersoorten ook bijdragen aan de verspreiding van het plastic’.
 
Eerder was al aangetoond dat de Noordse stormvogel plastic in zijn maag vermaalt en daarna weer als kleine microplastics uitscheidt. Er zijn dus meerdere diersoorten die het tempo versnellen waarin plastic fragmenteert in minuscule stukjes.