Plastic Soup Foundation organiseert 4e editie World Cleanup Day

Plastic Soup Foundation organiseert 4e editie World Cleanup Day
Plastic Soup Foundation organiseert 4e editie World Cleanup Day
16 september 2021
Nieuws | | Vrijwilligers

Aanstaande zaterdag 18 september vindt de 4e editie van de World Cleanup Day plaats in Nederland. Organisator Plastic Soup Foundation slaat dit jaar de handen ineen met Stichting Nederland Schoon en roept zoveel mogelijk mensen op om gezamenlijk zwerfafval in het milieu op te ruimen. Goed nieuws: dat hoeft niet alleen, maar kan ook als NGO, goed doel of stichting.
 
World Cleanup Day
Aanstaande zaterdag 18 september zal ambassadeur en 3FM-dj Sander Hoogendoorn om 10u00 vanuit de Amsterdamse grachten het startschot voor de World Cleanup Day 2021 geven en samen met zijn team op jacht gaan naar afval in de wateren van Amsterdam. De World Cleanup Day is een wereldwijde opruimactie, waarbij organisaties in meer dan 180 landen oproepen om de planeet een grote schoonmaakbeurt te geven. De eerste editie werd georganiseerd in 2008 in Estland, waarbij zo’n vijftig duizend vrijwilligers de straat op gingen om zwerfaval te verzamelen. De actie is vervolgens uitgegroeid tot een wereldwijd initiatief en in 2018 voor het eerst naar Nederland gebracht door de Plastic Soup Foundation. In 2020 zou er volgens de organisatie wereldwijd door zo’n 20 miljoen vrijwilligers zijn opgeruimd.
Ook doen er elk jaar meer organisaties mee. Zo nemen dit jaar alle 21 waterschappen van de Unie van Waterschappen deel en wordt de Brunsummerheide zaterdag schoongemaakt door een groep boswachters van Natuurmonumenten.
 
Missie
Missie van de actie is niet alleen om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen, maar ook om belangrijke informatie over het afval te verzamelen. Tijdens actie is het namelijk de bedoeling dat het afval wordt vastgelegd via een speciale app. Vorig jaar werden er op die manier in Nederland alleen al zo’n 120.000 stuks afval vastgelegd. Volgens de organisatie helpt het analyseren van het afval om het probleem ‘bij de bron aan te pakken’ door bijvoorbeeld te kijken naar betere verpakkingsmogelijkheden of het heffen van statiegeld op veelvoorkomende afvalitems. Voor de Plastic Soup Foundation een mooie gelegenheid om het plastic afval in Nederland in kaart te brengen. Ook wordt er een rangorde van meeste voorkomend zwerfafval gemaakt en naar buiten gebracht. Zo bleken de blikjes van energiedrink Redbull in 2020 voor het meeste zwerfafval te zorgen en stonden de sigarettenpakjes van Marlboro op nummer 2. Ook McDonald’s zou hoog scoren op de afvallijst, maar deed opvallend genoeg vorig jaar zelf mee aan de actie. Daarnaast heeft de fastfoodketen de campagne Better M opgezet met als doel om in 2025 alleen nog maar verpakkingen te gebruiken van hernieuwbare, gerecyclede of gecertificeerde materialen.
 
Meedoen
Iedereen kan aan de wereldwijde opruimactie meedoen door zich aan te melden op de website van Plastic Soup Foundation. Ook goede doelen en stichtingen kunnen zich aanmelden en worden specifiek opgeroepen om zich als team in te zetten voor de natuur en aandacht te creëren voor het toenemende zwerfaval.
 
Bron: Plastic Soup Foundation
Klik hier voor meer informatie, het programma en aanmelden
Lees ook: ‘Zij staat in DDB100: Maria Westerbos (Plastic Soup Foundation)’