Plan Nederland vecht opheffing subsidie aan

27 september 2006
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking


Enkele dagen terug maakte het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking bekend welke Medefinancieringsorganisaties in de periode 2007-2010 kunnen rekenen op subsidie. Grootste verliezers zijn Plan Nederland en NiZa. Beide organisaties raken hun subsidie kwijt. Onbegrijpelijk vindt Plan, dat het besluit van het ministerie gaat aanvechten.

 


Plan Nederland had 144 miljoen euro aangevraagd en niet verwacht dat OS de kraan helemaal dicht zou draaien. Programmadirecteur Luuk Boon zegt zelfs ‘compleet verrast' te zijn door de beslissing. "Dit heeft zich in onze contacten met het ministerie niet aangekondigd. Integendeel, onlangs kregen we van OS nog complimenten voor programma's uit 2005. Ook over de procedure hebben we vragen. Onze scores zijn op internet gezet en in de media gekomen voordat we zelf zijn ingelicht. We wachten nog steeds op een officiële onderbouwing."

 


Steunwaardig

Inhoudelijk vindt Plan het ook moeilijk te verteren dat het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking het gehele gevraagde bedrag niet heeft toegekend. Kwalitatieve bezwaren, gebrek aan transparantie en onvoldoende samenwerken met partnerorganisaties in het buitenland kunnen Plan niet verweten worden, zegt Boon. "Waarschijnlijk hebben veel van de organisaties die nu subsidie hebben gekregen geen ISO-certificering, terwijl wij die juist wel hebben. We zijn tot twee keer toe in de Top-5 van de Transparant Prijs geëindigd, en in landen als Canada, Groot-Brittannië, Zweden en Finland vinden overheden ons wel steunwaardig. Het lokale partnernetwerk in de 46 landen waar we werken beschouwen we juist als onze kracht."

 


De minister heeft aangegeven dat zij het belangrijk vindt dat medefinancieringsorganisaties minstens 25% van hun budget zelf bij elkaar sprokkelen. NiZa verloor haar subsidie omdat zij niet kon aantonen aan deze richtlijn te voldoen. Plan presteert in dit opzicht daarentegen erg goed, zegt Boon. "In internationaal verband halen we 85% van onze opbrengsten uit andere bronnen, met name bij particuliere sponsors en het bedrijfsleven. In Nederland is meer dan de helft van onze inkomsten afkomstig uit sponsoring. In die zin vormt het wegvallen van subsidie dan ook geen directe bedreiging voor het voortbestaan van onze organisatie. Wel zullen we heel wat voorgenomen programma's, en miljoenen kinderen die we daarmee wilden helpen, lijden onder het voornemen van de minister om geen subsidie meer toe te kennen."

 


Belet & beroep

Plan Nederland heeft een officiële persverklaring afgegeven waarin wordt gesteld dat de organisatie het niet eens is met het besluit van de minister. Hoe gaat Plan haar verzet in de praktijk handen en voeten geven? Boon: "In eerste instantie hebben we belet aangevraagd. Tijdens dat belet zullen we in gesprek met de minister proberen ons standpunt te verduidelijken om deze beslissing van tafel te krijgen. Mocht dat niet lukken dan staat daarna nog de beroepsprocedure voor ons open. Indien nodig zullen we van deze mogelijkheid gebruik maken."