Plan en Van Ardenne blijven steggelen

15 november 2006
Nieuws | | Politiek en overheid

Medefinancieringsorganisatie Plan Nederland raakte onlangs al haar subsidie van het ministerie van OS kwijt. Sindsdien leeft de organisatie op voet van oorlog met minister Van Ardenne. Enkele dagen terug diende Plan een klacht in tegen de minister bij de Ombudsman van de Volkskrant.


Reden voor de zet van Plan is dat Van Ardenne in een interview met de Volkskrant de feiten bewust verkeerd zou weergeven. Volgens de minister zou de subsidieaanvraag van Plan zijn verworpen omdat de organisatie te weinig lokale organisaties inschakelt tijdens projecten. "Minder witkoppen, meer zwartkoppen." Zo vatte Van Ardenne het door haar gewenste devies rondborstig samen.

 


Wat Plan betreft wordt daarmee onrecht gedaan aan haar werkwijze. "De feiten zijn dat het overgrote deel van de werknemers van Plan bestaat uit lokaal personeel. In de programmalanden bestaat 99 procent van het personeel uit lokale medewerkers. De internationale staf van Plan bestaat in de regel uit een tot drie medewerkers, vaak uit het Zuiden afkomstig."

 


Plan stelt bovendien dat haar werkwijze regelmatig is getoetst en goed bevonden, ook door het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.

 


De Ombudsman van de Volkskrant heeft inmiddels uitspraak gedaan in de zaak. Wat hem betreft mag de minister ongestraft de uitspraken debiteren die ze gebezigd heeft, omdat zij slechts haar mening zou geven. Dat lijkt een vreemde uitspraak, omdat feiten en meningen twee verschillende dingen zijn. Onjuiste weergave van feiten zou volgens goed journalistiek gebruik door de 16 gecorrigeerd dienen te worden, bijvoorbeeld door hoor en wederhoor toe te passen.

 


Plan is nog steeds verwikkeld in een bezwaarprocedure tegen de afwijzing van haar subsidieaanvraag.